5 tipů jak správně prát

Tagy:  práce, domácí práce, pračka, oblečení, prádlo, prací prášek, aviváž

Sponzorované odkazy:

5 tipů jak správně prát

Domácí činnosti jsou něčím, co pro krásný a útulný domov musíme všichni vykonávat, i když se mnohdy musíme přemáhat a přemlouvat několik hodin. Zkrátka a dobře, podlaha se sama nevytře a okna neumyjí, pokud tedy nemáte pomoc v podobě hospodyně. Jednou z automatických domácích prací, která je nezbytná, je praní. Několikrát jste se setkali s obarveným prádlem, ponožky se v bubnu pračky podezřele poztrácely a některé kousky z luxusních materiálů jako je kašmír, se vám podařilo zničit? Pak vyzkoušejte ověřené triky, jak co nejlépe a nejefektivněji prát.

Klasické třídění

Zapomeňte na lákavé reklamy, které hlásají, že již můžete prát všechny barvy po hromadě, aniž byste se báli o světlejší prádlo. Žádný takový přípravek vám nezaručí, že se vaše oblíbená halenka po tomto experimentu nestane domácím úborem. Dejte si tu práci a veškeré prádlo pečlivě roztřiďte dle barev. Nemusíte být až tak precizní, bohatě postačí zkompletovat kousky bílé, světle barevné, tmavé, černé a popřípadě červené, které barví asi nejvíce. Výsledný efekt v podobě čistého oblečení rozhodně stojí za to.

Víte, jak správně prát?, autor: jim212jimVíte, jak správně prát?, autor: jim212jim

Nezanedbejte materiál

Návod na oděvu jak dané tričko nebo bundu prát, má své opodstatnění, které byste rozhodně měli brát v potaz. Pakliže uznáte za vhodné, že silonové tričko, jež by se mělo vyprat v ruce, s klidem vhodíte do bubnu, nečekejte nic jiného než nevzhledný hadr, který posléze můžete vyhodit do koše. Prádlo proto třiďte jak dle barev, tak podle materiálu.

Pozor na kapacitu bubnu

Pokud je na pračce udáno, že vypere ,,pouze" 5 kilogramů prádla, pak byste ji měli opravdu naplnit 5ti kilogramy suchého prádla. Pakliže pračku přeplníte, oděvy se v ni budou špatně pohybovat a pak může dojít jak k jejich poškození, tak ke špatnému vyprání. Zbavte se své lenosti a raději prádlo vyperte na dvě várky.

Stačí pouze namočit

Velmi zašpiněné prádlo před vypráním potíráte nejrůznějšími odstraňovači skvrn nebo přidáváte více pracího prášku, než je třeba? Pak přestaňte vyhazovat peníze oknem a prádlo předem jednoduše namočte, čímž dojde k odmočení a skvrny se snadněji vyperou.

Nešetřete na aviváži

Spousta z vás možná šetří na použití aviváže, která podle vašich slov pouze hezky voní. Pravdou je, že tento produkt prádlo opravdu krásně provoní a dodá mu dlouhotrvající svěžest, ale kromě toho také posílí vlákna, prádlo udrží pružné a napomůže zachovat jeho tvar.

Třiďte prádlo dle barev a materiálů, autor: p.GordonTřiďte prádlo dle barev a materiálů, autor: p.Gordon

Článek 5 tipů jak správně prát byl publikován 10. září 2013 v 12.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...