Kachlová kamna – zapomeňte na radiátory, topte zdravě!

Tagy:  kachlová kamna, topení, zdravé topení, vytápění, teplo

Sponzorované odkazy:

Kachlová kamna – zapomeňte na radiátory, topte zdravě!

Přemýšlíte nad tím, že byste si do domu rádi pořídili jiný zdroj tepla, než je topení? V tom případě se poohlédněte po kvalitních kamnech, která vám vydrží desítky let a stále budou vypadat jako nová. Kachlové sporáky a kamna jsou trefou do černého, neboť dokáží svým příjemným zdrojem tepla vytvořit velmi útulné prostředí domova, kam se celá rodina ráda vrací k odpočinku a získání nových fyzických a psychických sil.

Jak velká kamna?

V závislosti na objemu prostoru vytápěného kamny se mají pokojová nebo kuchyňská kamna na dřevo či jiná tuhá paliva vyznačovat dostatečně velkým povrchem a dostatečně dlouhou spalinovou cestou, která umožní předat teplo spalin do materiálu, ze kterého je tato cesta postavena. Stěny kachlových kamen, respektive jejich části nejvíce sdílející teplo, mají být svislé a orientovány co největší plochou do vytápěného prostoru. Důvodem těchto požadavků kladených na pokojová kamna je maximální využití množství tepla na ohřátí svislých ploch. Vodorovné plochy kamen s výjimkou lavic k sezení se přiměřeně izolují, aby se zbytečně neohříval strop sálavým teplem.

Kachlová kamna jsou zdravým zdrojem tepla, autor: mesteusKachlová kamna jsou zdravým zdrojem tepla, autor: mesteus

Jaký materiál?

Materiál použitý pro stavbu či výrobu kamen na tuhá paliva by měl být schopen rychlého ohřátí bez přílišné spotřeby tepla. Zároveň se pokojová i kuchyňská kamna na dřevo mají vyznačovat dobrou akumulačních schopností. Nadměrná povrchová teplota pokojových nebo kuchyňských kamen je nežádoucí nejen s ohledem na požární bezpečnost, ale rovněž hygienické požadavky a pohodu vnitřního prostředí. Mezi další požadavky kladené na pokojová i kuchyňská kamna umístěná v obytné místnosti náleží například těsnost kamen včetně všech uzavíracích dvířek.

Jak kamna topí?

Existuje velmi důležitá kladná vlastnost kachlových kamen, o které se veřejnost často nedozví. Sálavé teplo, které kachlová kamna dodávají, je totiž velmi příbuzné teplu, které nám dává slunce. Toto teplo primárně neohřívá vzduch, ale především objekty, kterými prochází, ty poté sdílejí své teplo s okolním prostředím, tedy se vzduchem. Při nízké povrchové teplotě kachloví, která nezpůsobuje přepalování prachu, jeho víření ani vysychání sliznic, tak poskytuje pocit tepla, který je cílem každého vytápění. Proto jsou kachlová kamna tím nejvhodnějším topidlem pro alergiky, astmatiky a osoby s náchylností k respiračním chorobám.

Kachlová kamna jsou také skvělým doplňkem místnosti, autor: apdesignKachlová kamna jsou také skvělým doplňkem místnosti, autor: apdesign

Článek Kachlová kamna – zapomeňte na radiátory, topte zdravě! byl publikován 12. července 2012 v 12.00 v rubrice Nábytek. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...