Vybíráme krbová kamna

Tagy:  krbová kamna, výběr krbových kamen, výhody krbových kamen, nevýhody krbových kamen

Sponzorované odkazy:

Vybíráme krbová kamna

Chcete se doma zahřát a k tomu si ještě dopřát romantické chvíle u plápolajícího ohně, a tak hledáte nový alternativní zdroj vytápění? Pořiďte si domu krbová kamna, poradíme vám s výběrem.

Krbová kamna mohou být ve vaší domácnosti hlavním nebo doplňkovým zdrojem tepla a od toho se odvíjí i výkon kamen. Co se designu týče, mají prosklená dvířka, přes která vidíte oheň a nejčastěji se vyrábějí z kovu, kamene a betonu.

Před výběrem a koupí krbových kamen ověřte tah komínu a průměr kouřovodu, který odvádí z domu ven spaliny. Výběr podle velikosti místnosti

Při výběru kamen si zjistěte jejich jmenovitý výkon, který udává množství tepla v kW, jež předají kamna do prostoru za jednu hodinu při spálení určitého množství paliva. Důležitý je také regulovatelný výkon, který informuje o rozmezí tepla, které jsou kamna schopny odevzdat.

Krbová kamna ArrezzoKrbová kamna Arrezzo Krbová kamna Obi

A nyní praktická část, která vám pomůže lépe se orientovat mezi výkony kamen.

Obecně se udává, že na 20 m2 je potřeba 1 kW výkonu kamen. Pokud tedy znáte velikost prostoru a vydělíte ho 20, zjistíte jmenovitý výkon kamen. Zároveň však také záleží na teplotních ztrátách domu. Pro přesnější propočet si můžete najmout odborníka nebo si na internetu najít program pro výpočet teplotních ztrát.

Také vizuální stránka je u krbových kamen velmi důležitá, vždyť se na ně budete dívat kdykoliv budete doma. Pokud se vám kamna na první pohled líbí, ještě si ověřte, zda jdou dvířka lehce otvírat a zavírat. Prohlédněte si i kvalitu svárů, které pokud by povolili, okamžitě by vám šly všechny spaliny do bytu. Zjistit váhu kamen také není úplně od věci, protože pokud jsou příliš lehká, bylo použito při výrobě málo materiálu v komoře kamen a vydrží vám maximálně tak jednu sezónu a pak se zdeformují.

Kachlová kamnaKachlová kamna Krbová kamna Mountfield

Výhody krbových kamen

Mezi hlavní výhody patří ekonomická úspora, protože pevné palivo je levnější než zemní plyn nebo elektrická energie. Také design, který rázem promění vzhled interiéru a navodí hřejivou atmosféru a plápolajícím ohněm a praskajícím dřevem. Další výhodou je také příznivá cena, rychlá montáž a možnost přemístění.

Nevýhody krbových kamen

Krbová kamna mají menší výkon než klasické krby a ty teplovzdušné navíc ještě víří prach a vysušují vzduch. Musíte do nich často přikládat a vyžadují pravidelnou údržbu.

Článek Vybíráme krbová kamna byl publikován 1. listopadu 2017 v 08.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...