Čím si zatopit? Je lepší radiátor, přímotop, kamna nebo jiný druh topení?

Tagy:  topení, plyn, elektrické vytápění, centrální vytápění, krby, krb bez krbové vložky, kotle, kondenzační kotle

Sponzorované odkazy:

Čím si zatopit? Je lepší radiátor, přímotop, kamna nebo jiný druh topení?

Rodinný rozpočet poslední dobou nejvíce zatěžuje vytápění a příprava teplé vody. Pokud patříte mezi tu část obyvatelstva, co nežije na sídlišti a byt nemá napojen na centrální vytápění, můžete si vybrat z celé řady druhu topení. Topit můžete např. dřevem, uhlím, zemním plynem, elektřinou, propanem …

autor: Inspire Designautor: Inspire Design

Vytápění

V dnešní době je nejlevnějším typem vytápění uhlí. Ale podívejte se na to také z druhé strany, co třeba takový komfort anebo ekologie? Ihned po uhlí následuje plynofikace. Pokud jste ve fázi výběru moderních kotlů, máte na výběr na pevná paliva, která se snáze obsluhují, mají automatickou regulaci a navíc i vyšší účinnost spalování. Nebo si můžete vybrat kotle na zemní plyn. Osobně vám doporučuji vybrat kotle na zemní plyn.

Plynové topení

I když se cena plynového vytápění v posledních letech zvýšila, nemusíte se obávat, že tuhá paliva a uhlí zůstala stát. I uhlí za období osmi let dokázalo podražit o více než polovinu. Bohužel i příští topnou sezonu tento trend zdražování bude pokračovat.
Ceny plynu, tuhých paliv, uhlí atd. nedokážeme ovlivnit, ale můžeme se postarat o co nejhospodárnější typ vytápění.

autor: Inspire Designautor: Inspire Design

Kotle

Žijeme v jednadvacátém století a díky bohu už na českém i zahraničním trhu existuje celá řada různých kotlů co se velikosti, typu a značky týče.
Dnešní kotle jsou natolik chytré a moderní, že jejich instalaci a provoz nebudete muset takřka vůbec hlídat. Jsou řízeny na mikročip, který si sám reguluje přívod plynu a vzduchu.
Dokonce ani kotle řízené elektronicky už nepotřebují tzv. věčný plamének. Doba jde neustále dopředu a s ní i technika v oblasti vytápění.
Moderní plynové kotle jsou natolik šikovně konstruované, že se postarají i o úsporu při ohřevu teplé vody.

Dražší kotle

Naprostým hitem se stávají kondenzační kotle, které umí vrátit zpět unikající vodní páry do systému a tím pádem zvýšit i účinnost kotle. Dokáží tak využít zbytkové teplo.
Tyto kotle jsou samozřejmě dražší, ale účinnější. Uvidíte, že se vám výdaje brzy vrátí a vyváží (cca za 3–4 roky). Použitý těchto kotlů snížíte roční náklady až o 30–40%.

Krby bez krbové vložky

Už po celá staletí existuje vytápění krbem. Otevřené krby bez krbové vložky umožňují příjemné domácí posezení u otevřeného ohně. Tento typ krbů nemá žádné nároky na funkci vytápění. Stačí se pohodlně usadit u otevřeného ohně, zaposlouchat se do praskání dřeva, dýchat vůni pryskyřice a užívat si přírodního tepla. Bohužel u těchto krbů se příliš neohřejete. Mají totiž malou účinnost vytápění, předávají teplo do místnosti jen přímým sáláním plamene a vyhřátým vzduchem.
Pokud byste tímto typem krbu chtěli vytopit dům, trvalo by to velmi dlouho a spotřebovali byste značné množství dřeva.

Článek Čím si zatopit? Je lepší radiátor, přímotop, kamna nebo jiný druh topení? byl publikován 29. prosince 2013 v 10.00 v rubrice Byt a Dům. Autorem článku je Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...