Digitální televize – užijte si sledování více programů najednou

Tagy:  Digitální televize, cena, výhody, programy, stanice, vysílání

Sponzorované odkazy:

Digitální televize – užijte si sledování více programů najednou

Dnes již téměř neexistují domácnosti, kde bychom nenašli televizi. Spousta rodin si zvyklo, že je tento přístroj jakýmsi dalším členem domácnosti. Mnohdy je celý večer v její režii, neboť nám poskytuje podívanou na skvělý film, jindy slouží jakožto rádio a nebo tvoří kulisu, pokud zrovna vaříme či uklízíme. V dnešní moderní době se s elektronikou děje mnoho inovací, o kterých byste určitě měli vědět…

Co je vlastně digitální vysílání?

Je to nový způsob vysílání televizních programů, který poskytuje lepší kvalitu obrazu a zvuku a zároveň umožňuje vysílat více programů na jednom kanálu najednou. Pro vás to znamená hlavně možnost bez velkých investic sledovat větší množství televizních stanic – a to nejen doma, ale i v autě, při sportu a podobně.

Proč si pořídit digitální TV?

Existuje mnoho míst, kde signál současného televizního vysílání je slabý, má tzv. duchy nebo sledujete více kanálů najednou, aniž byste chtěli a podobně. Jste-li v dosahu vysílače digitální televize, pak tyto problémy zmizí. Budete mít nejen dobrý obraz a zvuk, ale také více televizních programů. Tam kde dnes na jednom TV kanálu přijímáte jeden TV program, budete na jednom TV kanálu přijímat TV programů 4 až 5. A nejen to, součástí vysílání digitální televize jsou i rozhlasové stanice, takže na příjem rozhlasu i televize vám bude stačit pouze jeden přijímač. Druhým důvodem je skutečnost, že vysílání digitální televize v průběhu několika let zcela nahradí stávající systém televizního vysílání, současné televizní vysílače budou postupně vypínány.

Digitální televize je podstatně kvalitnější než analogová, autor: servisnonstopDigitální televize je podstatně kvalitnější než analogová, autor: servisnonstop

Výhody digitální TV

Jednou z hlavních výhod digitální televize je to, že oproti analogové televizi mnohem lépe využívá kmitočtové spektrum, které je poměrně omezené. Jeden analogově vysílaný program zabírá jeho poměrně velkou část, v našich podmínkách konkrétně 8 MHz. Tím je počet vysílačů a tím i programů omezen. Digitální systémy naproti tomu dovolují v daném pásmu kmitočtů umístit větší počet programů, protože v jednom televizním kanálu jich lze pomocí multiplexu šířit několik a k tomu ještě několik dalších telekomunikačních služeb. Díky obrovské variabilitě digitální přenosových systémů nelze přesně říct, kolik programů lze na místo jednoho analogového umístit, ale při současném stavu techniky lze reálně uvažovat o čtyřech až šesti programech.

Kolik digitální TV stojí?

Pro příjem pozemní digitální televize si musíte pořídit set top box. A to je vše. Žádné další platby a poplatky vás nečekají. Příjem pozemní digitální televize je zcela zdarma. Přijímač si kupte raději v obchodě, kde si můžete vybrat z několika značek a můžete si jej v klidu vyzkoušet a vybrat přijímač, který bude vyhovovat vašim potřebám.

Článek Digitální televize – užijte si sledování více programů najednou byl publikován 14. února 2012 v 15.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...