Břečťan – ozdobí zeď i pergolu

Tagy:  břečťan, zahrada, zdi, pergola, popínavé rostliny, liány, stín

Sponzorované odkazy:

Břečťan – ozdobí zeď i pergolu

Břečťan, výrazná popínavá rostlina, kterou známe ze hřbitovů i dlouho nezdržovávaných koutů, je výborným společníkem na naši zahradu. Pomůže nám ji zkrášlit a v mnoha případech nabídne i další výhody.

O břečťanu

Rostlina běžně známá jako břečťan se vyskytuje ve velkém množství odrůd, díky tomu se setkáváme s mnoha rozličnými variacemi. Většina z nich patří do skupiny hedera helix, tedy břečťan popínavý, setkáme se ale i s dalšími, jako je třeba břečťan kavkazský či břečťan obecný. Jednotlivé odrůdy pak nabídnou různě zabarvené a tvarované listy v mnoha velikostech. Listy jsou obvykle kožovité, u některých odrůd výrazně lesklé. Volba konkrétní odrůdy tedy záleží na majiteli a jeho představách.

Břečťan obecně je popínavá a půdokryvná rostlina. Typický je pro něj hluboký kořenový systém a také množství příčepivých kořínků, které mu dávají schopnost pnout se po vzpřímených plochách. Vysadit ho můžeme na slunce i do stínu, ovšem na přímém silném slunci mu mohou žloutnout listy. Celkově se jedná o nenáročnou a odolnou rostlinu.

Je třeba také pamatovat na to, že břečťan, zejména jeho plody – malé tmavo modré až černé bobule jsou pro člověka jedovaté. Nebyly však zaznamenány případy otravy. Listy obsahují jedovatou látku taktéž, ale v menší míře, a tak může být břečťan využíván jako bylina, ovšem především pro vnější použití.

Nechte si popnout zeď či pergolu

Břečťan je v mnohých zahradách velmi vítaný. Relativně rychle totiž dokáže popnout to, co mu dáme do cesty. Využít ho tak lze třeba v případě pergol, kde nám pomůže jednak k potřebnému stínu, také ale vytvoří velký kus celoročně zelené přírody. Někdy můžeme vidět i celou zeď domu pokrytou stálezeleným břečťanem. I toto je možnost, ovšem je třeba dobře to zvážit, jednou vysazený břečťan je na vždy.

Autor: DerHexerAutor: DerHexer

Vliv na fasádu

V mnoha zdrojích najdeme varování před vysazením břečťanu ke zdi. Hovoří se o tom, že svými kořínky poškozuje fasádu. Většina z majitelů již porostlých zdí však toto tvrzení vyvrací. Břečťan způsobí narušení fasády v případě starých zdí, které již v určitém stupni poškození jsou a břečťan má možnost kořínky do těchto narušených míst proniknout. Pak ano, pomáhá k například k odlupování omítky. V případě nepoškozených zdí však břečťan žádné negativní účinky nemá, naopak v mnoha případech jeho majitelé benefitují. Popnutá zeď je totiž chráněna, v létě zamezuje vysokému prohřívání zdí a v zimě pomáhá izolovat, takže v interiéru je celoročně příjemnější teplota a snižují se náklady.

Článek Břečťan – ozdobí zeď i pergolu byl publikován 1. června 2011 v 00.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...