Fólie na okna v kostce

Tagy:  okna, folie, okenní folie, bezpečnost, zabezpečení, izolace

Sponzorované odkazy:

Fólie na okna v kostce

Fólie na okna dokáže divy, i přesto jí však stále není věnována dostatečná pozornost. Je to škoda, umí nám totiž snížit náklady na energie, zajistit příjemné soukromí a často i odradit případné zloděje.

Něco málo o foliích pro začátek

Úplně první úloha folií na okna byla jasná – zamezit průniku záření. Přesně tento problém totiž řešila NASA. A jak již bývá zvykem, řada produktů určených původně pro účely NASy nachází své uplatnění také jinde. Za několik let se dostávají první okenní folie i do civilu a začíná se zjišťovat, že jejich použití není skutečně tak marné. Vývoj jde kupředu, s vylepšováním folií přicházejí stále nové a nové představy a požadavky. Dnešní okenní folie jsou proto mnohaúčelové a stále dokonalejší.

Okenní folie je vyrobená z čistého polyesteru. Od jeho kvality se odvíjí dlouhá životnost včetně barevné stálosti. Na tuto polyesterovou vrstvičku se pak nanese lepidlo, které již slouží k přilepení folie na sklo okna. I kvalita lepidla hraje významnou roli, zajišťuje perfektní nalepení a přilnutí bez jakýchkoliv bublin či jiných vad. Moderní folie jsou navíc typické další vrstvou. Tu nalezneme mezi těmito dvěma vrstvami a je tvořena barvou.

Typy folií

U okenních folií lze rozlišit řadu jednotlivých typů, každý pak slouží ke konkrétním účelům. Známe folie bezpečnostní, ochranné, privátní, protisluneční, tepelně izolační a v neposlední řadě také dekorativní.

Bezpečnostní folie

U mnoha objektů jistě stojí za zvážení instalace bezpečnostních folií. Ta totiž při úderu do okna udrží sklo pohromadě, byť je rozbité. Toto je výhodné jednak proto, že v případě o vloupání zamezí nevítaným návštěvníkům vstup do objektu, také ale zabraňuje poraněním či například zatečení do objektu u střešních oken.

Tepelná izolace a folie

V mnoha případech je okno místem, kudy uniká velká část tepla. Folie tento problém účinně řeší a tím nám jednak pomáhá k optimální teplotě v prostoru, také ale přispívá ke snižování nákladů na vytápění. Výhodou je také to, že působí i opačným směrem – zabraňuje přílišnému vnikání slunečních paprsků do prostoru. V letních měsících tak nedochází k přehřívání. V kancelářských prostorách tedy může být velmi užitečná a také prospěšná zdraví lidí, kteří v nich tráví dlouhé hodiny.

Instalace folie

Folie mají jednu ohromnou výhodu – lze je aplikovat kdykoliv a prakticky kamkoliv. Lze ji tedy instalovat na stávající okna bez jakýchkoliv problémů.

Článek Fólie na okna v kostce byl publikován 26. dubna 2011 v 00.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...