Digestoře, nenápadné i dominantní kousky

Tagy:  kuchyň, digestoř, sporák, páry, odsávání par, kuchyňská linka

Sponzorované odkazy:

Digestoře, nenápadné i dominantní kousky

Vaření s sebou přináší nejednu nepříjemnost. Pachy, vysoká vlhkost, ale třeba i rozptýlené částečky tuku poletující po kuchyni a usazující se na všem, co jim přijde do cesty. To jistě není obrázek kuchyně, kterou bychom doma chtěli mít a rozhodně to není synonymem čistoty a útulnosti.

Digestoř, řešení nejednoho problému

Digestoř či odsavač par, ať ž tomu říkáme jakkoliv, je bezesporu nedílnou součástí dobře fungující a čisté kuchyně. Postará se o nejeden problém související s vařením a umožní tak maximální využití kuchyně i jako obytného prostoru. Pak se skutečně může kuchyň stát srdcem domova.

Digestoř v tisících podobách

Digestoř je dnes zcela standardní součástí kuchyňského zařízení a nabídka je skutečně široká. Vybere si každý, a to ať již z hlediska svého rozpočtu, tak zamýšleného designu, možností montáže či údržby.

Dva základní typy digestoří

V praxi se setkáváme se základním dělením digestoří na digestoře odtahové a recirkulační. První typ vyžaduje namontování buď na komín nebo vyvedení odtahu přes stěnu ven. Druhý typ lze pak umístit naprosto kamkoliv bez nutnosti vývodů, jelikož obsahuje filtry a vyčištěný vzduch se pak vrací zpátky do místnosti.

Klasické modely digestoří

Dříve nejpoužívanější digestoří byla tzv. digestoř podvěsná. Ta se umísťuje pod skříňku nad sporákem, dnešní digestoře se navíc vyznačují velmi malými rozměry. Druhým typickým příkladem jsou digestoře komínové. Mezi nimi najdeme jak klasiky, tak i velmi nové a moderní modely.

Klasickým modelem se nikdy nic nezkazí, autor: AlnoKlasickým modelem se nikdy nic nezkazí, autor: Alno

Vestavěné digestoře

Do nejedné kuchyně se také volí vestavěné digestoře. Vždy záleží na vkusu majitele a na plánu kuchyně. Móda vestavění veškerého vybavení je však ta tam, takže již není třeba se obracet pouze na tuto možnost.

Skryjte ji očím úplně, autor: legacyconstructionusa.comSkryjte ji očím úplně, autor: legacyconstructionusa.com

Kuchyňské ostrůvky

Nejen do velkých kuchyní se řídí ostrůvky, které jsou následně někdy osazeny i sporákem. Právě u ostrůvku se pak nabízí celá řada nových variant, jak odtah par vyřešit. Na trhu je řada ultramoderních digestoří, které se stanou dominantou kuchyně. Ne všechny kuchyně však toto snesou, rozhodně lze odtah par vyřešit i nenápadně.

Ostrůvky v kuchyni mají mnoho řešení, autor: marthamockford.co.ukOstrůvky v kuchyni mají mnoho řešení, autor: marthamockford.co.uk

Moderní a stylové

V moderních kuchyních často narážíme na výrazné digestoře odpovídající posledním trendům. Vyrobeny jsou zejména z pokovených materiálů, případně v kombinaci se sklem. V oblibě jsou jak přísné ostré linie, tak oblé měkké tvary. Řada digestoří pak skýtá i prostor pro vystavení různých dekoračních předmětů.

Moderní design digestoří, autor: AlnoModerní design digestoří, autor: Alno

Článek Digestoře, nenápadné i dominantní kousky byl publikován 16. února 2011 v 00.00 v rubrice Nábytek. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...