Co dělat na zahradě v září? 2. díl

Sponzorované odkazy:

Co dělat na zahradě v září? 2. díl

V minulém článku jsme psali o tom, jak se starat o zahradu v září. Proto vám přinášíme pokračování prvního dílu článku.

Už nyní na podzim myslete na jaro a zasaďte jarní cibuloviny, třeba narcisy můžete zasázet nyní, tulipány si nechte na konec října. Cibulky nesázejte příliš blízko k povrchu. Nechce-li se vám u každé rostliny hledat na internetu, jak má být hluboko, platí obecné pravidlo, že by cibulka měla být hluboko tak, jako je čtyřnásobek její délky.

I na podzim se musíte starat o trávník. Už vám v něm slunce nevypálí nepěkné žluté skvrny, ale i tak se o něj musíte starat. Zasaďte nové travní semeno, pořádně zalévejte, nebo sázejte v době, kdy má častěji pršet. S tím naštěstí na podzim v našich končinách nemáme potíž.

Je čas sklízet zeleninu

V září nám dozrává spoustu druhů zeleniny. Kromě zahrady tak budeme mít spoustu práce i doma. Protože budeme čistit, krájet, zamražovat a skladovat naše poctivě vydřené plody. Záleží na tom, kde bydlíte, ale na konci srpna a na začátku září průběžně dozrává královna zeleniny – cibule. Sklízejte ji v období sucha, půjde vám lehce vytáhnout, po vytažení ze záhonku byste ji měli nechat sušit venku, třeba v přepravce. S česnekem je to vlastně to samé. Musí být stejně jako cibule naprosto suchý, než je schováte do spíže. Některé hospodyňky česnek zaplétají do okrasných „copů“ jako to dělaly naše babičky. Česnek tak dobře proschne a může být zároveň i ozdobou naší spíže.

Pokud sklízíte brambory, dávejte je do tmavého pytle, nesmí být skladovány na světle, jinak zezelenají a rychleji se kazí.

Fazole a hrášek ze zahrádky naopak nejlépe uskladníte do malých krabiček, či pytlíčků v mrazničce.

K pozdnímu létu patří cukety. Urodilo se vám jich hodně? Zezačátku máte radost, děláte cuketové placky, přidáváte je do jídel, grilujete. Ale jak uskladnit úrodu cuket? Nechte je na chvíli blanšírovat ve vodě a pak rychle zchlaďte v misce se studenou vodou a kostkami ledu. Dejte ihned zamrazit.

Milovníci rajčat vědí, že podzim je jejich čas. I na podzim je musíte dostatečně nejlépe každý den zalévat. Postupně sbírejte plody. Ty zelené, jež ještě neuzrály, vám klidně dozrají doma.

Článek Co dělat na zahradě v září? 2. díl byl publikován 6. září 2022 v 08.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...