Dětský pokoj: jaký bude nejlepší pro vašeho potomka?

Tagy:  dětský pokoj, pokojíček, děti, doplňky, zařízení pokoje

Sponzorované odkazy:

Dětský pokoj: jaký bude nejlepší pro vašeho potomka?

Zařídit pěkný a funkční pokoj pro děti možná bude stát práci a úsilí, ale jistě se to vyplatí. Naše děti ocení nejen účelnost, ale především vzhled a atmosféru, kterou jim do pokoje vneseme. Nejprve je dobré přemýšlet o zařízení pokoje, především vzhledem k počtu a stáří dětí, které jej budou obývat.

Pokoj pro více dětí

Malým dětem pokoj sdílený se sourozencem obvykle nevadí, jelikož si mají s kým hrát a s kým se zabavit. Jak rostou, je vhodné umožnit jim soukromí – tedy oddělený pokoj. Přirozeně ne vždy je to možné a tak sdílí pokojíček mnohdy 2 i více dětí. Pro počet dětí je nutné pokojíček přizpůsobit a odpovídající by měla být i jeho velikost. V mnohých případech je možné pokojíček opticky rozdělit, nebo oddělit alespoň jistou jeho část. Vše záleží na domluvě s dětmi a také na velikosti pokojíčku. Kvůli nedostatku místa bývá obvykle volen i jiný nábytek, například tedy místo běžných postelí palanda. Postelí v paře se ušetří mnoho místa.

Pokoj pro předškoláky

Pokoj pro předškoláky bývá zařizován tak, aby byl především veselý a líbivý. Dítě v něm bude trávit mnoho času, čemuž je dobré přizpůsobit jak nábytek, tak i výzdobu. V pokojíčku by mělo být místo především na množství hraček. I dítěti předškolního věku mohou chodit dětské návštěvy, na které je při zařizování pokoje také potřeba myslet. Stolek s židličkami bude úplně stačit. Praktické jsou také sedací pytle, které nezaberou mnoho místa a dětem poslouží k sezení i ke hraní.

Funkční doplňky, autor: IkeaFunkční doplňky, autor: Ikea

Dítě školního věku a jeho pokojíček

Školáci se na výběru nábytku a zařizování pokoje již pravděpodobně budou sami podílet. Dítě školního věku již mívá představu o tom, jak by jeho pokoj měl vypadat. Zásadní změnou je pořízení pracovního koutu – psacího stolu, kde si bude psát úkoly a učit se.

Pokoj pro dospívající děti

S věkem začínají mít děti čím dál větší potřebu samostatně rozhodovat o svém životě. Se zařizováním pokoje tak pravděpodobně budou potřebovat pouze finanční pomoc. Rodiče mají samozřejmě vždy právo zařízení pokoje korigovat. Nebojte se ale nechat například nové vymalování pokoje na dítěti, pokud si to přeje. Možná to nebude zcela dle vašich představ, ale buďte si jisti, že ratolest bude mít z vlastních zásluh obrovskou radost.

Bude se do pokoje veít dostatek hraček? autor: IkeaBude se do pokoje veít dostatek hraček? autor: Ikea

Článek Dětský pokoj: jaký bude nejlepší pro vašeho potomka? byl publikován 21. dubna 2010 v 00.00 v rubrice Byt. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...