I zelenina může na zahradě působit hezky

Sponzorované odkazy:

I zelenina může na zahradě působit hezky

Věřte nebo ne, pokud budete u sázení zeleniny přemýšlet, i obyčejné zeleninové záhonky mohou působit jako rozkvetlá louka, stačí si trochu pohrát a výsledek bude dokonalý. My vám v našem článku poradíme, jak na to.

Lidé se pomalu vrací k pěstování vlastního ovoce a zeleniny, avšak byla by škoda, kdyby vaši zahrádku „okupovaly“ pouze funkční a jedlé plodiny. Ty obvykle nedodávají zahrádce roztomilý rozkvetlý look, působí spíše smutně. Máme však dobrou zprávu, mnoho jedlých plodin a keřů jsou mimo jiné i okrasné – ať již svým květem, tvarem, či barvou listů.

Nemusíte sázet pouze na záhonky

Plastičnost vaší zahradě a barvu můžete dodat pomocí barevných květináčů. Nepěstujte pouze na záhoncích, ale zasaďte květiny a zeleninu do barevných květináčů. Pamatujte na to, že výběr sezónně vhodných květin, bylinek a zeleniny je prvním krokem k vytvoření krásné zahrady. Je důležité, aby zahrada byla v každém ročním období něčím zajímavá – a to dokonce i v zimě. Květináče, truhlíky a závěsné květináče vám pomohou ušetřit místo na drahocenných záhoncích.

Voňavé a funkční

Které rostliny jsou funkční, voňavé a zároveň ozdobí zahrádku svými kvítky? No přece bylinky! Šalvěj, kopr, petržel, heřmánek, levandule, pažitka – to vše jsou užitečné a voňavé bylinky a koření. Voní, dochutí pokrmy a navíc jim to na vaší zahrádce, či v truhlíku před kuchyňským oknem bude slušet. Barevných či listem ozdobných bylinek jsou stovky, tak si vyberte ty, které vám budou vonět, nebo vám pomohou s nějakým tím zdravotním neduhem a směle do jejich pěstování. Dokonce i kopřivy, které vám porostou na kompostu jsou velice zdravé.

Kaskádovitá zahrada? Proč ne!

Barva není jediným prvkem, který dělá zahrádku zajímavou. Dodejte zahradě dramatičnost pomocí různých výšek, vyrobte vyvýšené záhony, zavěste zajímavé květináče na plot, pergolu, vytvořte maličké jezírko, sázejte u sebe rostliny různých výšek, keře, keříky, květiny, pohrajte si s barvami. Myslete i na neopadavé keře, ozdobné trávy, které zkrášlí vaši zahradu v zimě.

Sázejte barevnou zeleninu

Mangold má úžasně barevné listy, květák dodá vaší zahrádce bílou barvu, brokolice bude působit jako zahradní pankáč, barevné fazole dokáží omotat vaši pergolu a dodat nádhernou barvičku. Na okraj záhonku se zeleninou můžete zasadit voňavý a velice léčivý měsíček zahradní. Barvu zahradě dodají i ovocné stromy, kdo by si nechtěl odpočinout pod kvetoucí jabloní, anebo si číst knihu na lavičce pod dozrávajícím červenými třešněmi?

Článek I zelenina může na zahradě působit hezky byl publikován 18. května 2024 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...