Ukliďte si ve spíži

Sponzorované odkazy:

Ukliďte si ve spíži

I když už máte pravděpodobně velký úklid po prázdninách za sebou, určitě se u vás doma najdou místa, kde úplně uklizeno nemáte. Většinou jsou to ta, která se často používají. Jak je na tom vaše spíž?

Ať už tuto skříň(v bytě), či místnost nazýváte jakkoliv – spíž, špíz, spíže, spižírna, či špajska, většinou tam bývá potíž s hromaděním potravin a dalších nezbytností. Věci tam rychle přibývají, ale pomaleji ubývají.

Lidé, kteří mají v povaze hromadit zásoby, pak často přijdou na to, že tam mají několik let prošlou mouku, či kompoty, které pamatují minulou válku.

Jelikož se ve spíži skladují potraviny, mělo by tam být sucho, čisto a přehledně uklizeno, vše by mělo mít svůj systém, abyste předešli vyhazování prošlých potravin. Je důležité nejdříve spotřebovávat starší zásoby a poté brát novější.

Při velké reorganizaci spíže vše vynoste ven, prostor zkontrolujte, případně vymalujte a už si do něj konečně kupte stabilní a koukatelné regály. Většina lidí na vybavení spíže šetří, protože jednoduše „není vidět“, ale i maličkosti dělají pěkný domov. Nemůžete-li si dovolit nové regály, ty stávající alespoň spravte a dopřejte jim nový nátěr, díky kterému se budou snadno udržovat.

Budete-li kupovat nový regálový systém, celý prostor si řádně změřte a vyberte regály na míru vašim potřebám tak, abyste využili co nejlépe prostor místnosti. Úložného prostoru v domácnosti není nikdy dost. Vyberte si regály, do kterých půjdou snadno umístit nejrůznější úložné boxy, košíky a nádoby. Nejlépe nějaký variabilní systém, který snadno přizpůsobíte vašim momentálním potřebám. Někdo používá spíž nejen na uskladnění potravin, ale umísťuje tam i spotřebiče, které často nepotřebuje, zásoby čisticích a hygienických prostředků. Před nákupem nového systému si sepište, co vše tam potřebujete umístit, a seznam věcí, které byste tam rádi dávali navíc. Podle seznamu pak snadněji v obchodě vyberete regály, do kterých se vám vše přehledně vejde.

Poté si nakupte úložné boxy, sklenice, dózy, do kterých budete věci ve spíži skladovat. Samozřejmě nejekonomičtější řešení je použít dózy, které již máte. Přehledněji však působí stejné krabičky a dózy. Než začnete spíž plnit zásobami, projděte vše, co tam potřebujete srovnat, prošlé potraviny rovnou vyhoďte. Máte-li otevřené koření několik let, s jistotou můžeme říct, že už nebude plnit svou funkci a vyhoďte jej také. Suché potraviny, čaje, bylinky skladujte v pevných těsně uzavíratelných dózách, či klasických zavařovačkách, aby se vám do nich nepustili potravinoví moli. Preventivně můžete do spíže zavěsit mololapku, nikdy nevíte, kdy si z obchodu přinesete nějakou potravinu, ve které budou schovaní. Není snadné se jich pak zbavit a je třeba všechny zásoby vyhodit. Mololapka vás vyjde do stokoruny za tři kusy například v DM drogerii, je to však účinná ochrana.

Zvažte i to, zda do spíže vrátíte některé spotřebiče. Opravdu tam potřebujete mít fritézu, kterou jste za poslední rok použili pouze dvakrát?

Článek Ukliďte si ve spíži byl publikován 5. září 2023 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...