Jak pečovat o hortenzie?

Sponzorované odkazy:

Jak pečovat o hortenzie?

Hortenzie jsou královny letních zahrad. Jsou známé svými obrovskými květy, přesto to jsou velice křehké a choulostivé květiny. Především nesprávná zálivka a přízemní mrazíky vám mohou hortenzie poškodit.

Pěstování hortenzií začíná již v obchodě, vybírejte takové, které jsou na první pohled zdravé, nemají nahnilé listy ani květy, jejich lístečky by měly být jasně zelené. Vyvarujte se květin, které mají na lístcích, či květech nahnědlé skvrny.

Jak pěstovat hortenzie ve vaší zahradě

Hortenzie vysazujte na jaře nebo na podzim. Ovšem v době, kdy nejsou mrazíky. Chcete-li si hortenzie zasadit v létě, i když je to nezvyklé, vyberte si období, kdy bude chladněji. Nikdy nesázejte hortenzie na místo, kam celé dny praží sluníčko, nejlépe se jim bude dařit v polostínu. Nesázejte příliš těsně u sebe, nebo na záhonek, na kterém je budou utiskovat jiné květiny. Hortenzie potřebují dostatek prostoru. Složení půdy ovlivňuje, jaké hortenzie se vám podaří vypěstovat. Na růžové použijte více kompostu, modré a bílé by měl být poměr písku, kompostu a zeminy podobný.

Budete-li přesazovat hortenzie z květináče do záhonku, přidejte na dno díry, do které budete květinu sázet trošku hnojiva s vysokým obsahem fosforu, zakryjte zeminou a zalijte. Hortenzie si budou libovat ve směsi zeminy s pískem, případě v jílovitější půdě. Také mají rády dostatečnou vlhkost. Se zálivkou to však nesmíte přehnat, stačí, že bude půda vlhká, v kalužích se jim dařit nebude a uhnijí vám. Máte-li v plánu si hortenzie zasadit ze semínek, obrňte se trpělivostí, rostou velice pomalu.

Až se objeví první mrazíky, nezapomínejte hortenzie přikrývat, aby vám je mráz nespálil. V zimě hortenzie ocení ochranu pomocí mulče.

Řezané hortenzie vydrží ve váze i dva týdny, hodí se do květinových vazeb, ale dokáží zkrášlit váš stůl i v jednodruhové kytici. Skvěle vypadají v plechových a smaltovaných džbáncích po babičce, které jim dají punc starodávnosti. Pro své bohaté květy jsou hortenzie jedněmi z neoblíbenějších květin v našich zahradách, i když vyžadují náročnější péči a pravidelné zalévání.

Článek Jak pečovat o hortenzie? byl publikován 6. června 2023 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...