V obývacím pokoji se musí líbit vám i návštěvám

Sponzorované odkazy:

V obývacím pokoji se musí líbit vám i návštěvám

Obývací pokoj obvykle slouží pro rodinnou pohodu a pro přijímání návštěv. Měl by tak být výkladní skříní našeho domu. Nikoliv však ve smyslu toho, že tam vystavíme veškeré možné dekorace a fotografie, aby návštěvy viděly, jak se máme skvěle.

Naopak v obývacím pokoji by mělo být dostatek prostoru, aby se v něm dalo volně pohybovat, dýchat, aby se tam vešlo pohoštění a vždy by tam mělo být uklizeno. Nejen pro náš pocit, ale i pro případ nenadálé návštěvy.

Každý to chce mít doma útulné a pěkné. Pokud svůj dům teprve budete stavět, už nyní myslete na to, aby se dalo do obývacího pokoje v pohodě dostat, aby vaše návštěvy nemusely procházet celým domem, na škodu nebudou ani velká okna, aby bylo v obývacím pokoji vždy dostatek světla a působil vzdušně. Podlaha v obývacím pokoji by měla být snadno udržovatelná a odolná. Však víte, co dokáží děti na návštěvách provést za paseku.

Při zařizování myslete na to, aby nábytek nezabíral celý prostor. Doba, kdy byly v módě obrovské obývací stěny ode zdi ke zdi, kam se dokázaly schovat knihy, fotografie, důležité dokumenty a spousta dalších důležitých věcí, je bohužel pryč. Až půjdete vybírat nábytek do obývacího pokoje, myslete nejen na estetickou stránku věci, ale i na praktičnost, dostatek úložných prostor a snadnou údržbu. Pokud si vyberete bílý leštěný nábytek, či skleněné stolky a prosklené vitríny, vězte, že se časem stanete otrokem úklidu. Zejména, pokud máte doma malé děti s nenechavýma rukama.

Nejen nábytek, ale i sedací soupravy vybírejte podle velikosti místnosti. Máte-li obývací pokoj velkorysých rozměrů, nemusíte si příliš lámat hlavu, ale obrovská sedací souprava do U bude v šestnáctimetrovém pokoji zabírat celý prostor a bude působit směšně.

Nedělejte ani chybu našich rodičů, kdy je postaven veškerý nábytek podél stěn, nebojte se umístit některé kousky nábytku do středu místnosti. Můžete použít komody jako předěl místnosti, když máte spojený obývací pokoj s kuchyní, či si v obývacím pokoji budete chtít vytvořit čtenářský koutek.

Článek V obývacím pokoji se musí líbit vám i návštěvám byl publikován 16. května 2023 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...