Proč na zahradě využívat dešťovou vodu

Sponzorované odkazy:

Proč na zahradě využívat dešťovou vodu

Nejen díky tomu, že cena vody a ostatních energií stoupá, je dobré na svou zahradu umístit nádrže na zachytávání dešťové vody. Nejenže je to ekonomické, ale i ekologické.

Proč vodu sbírat a uchovávat?

Od jara do podzimu musíme všechny rostliny na zahradě ve větším či menším množství zalévat. V naší republice se střídají období, kdy je delší dobu sucho s těmi, kdy zase nekonečně dlouho prší. Zejména v létě rostliny, keře i trávník trpí nedostatkem vláhy a vody bývá nedostatek. Nově vysazené keře, stromy, bylinné trvalky, sazenice, letničky a zelenina musí být zpočátku pečlivě zalévány, dokud se jejich kořeny nerozrostou. V tomto období jim velice prospěje zalévání odstátou dešťovou vodou, která neobsahuje chlór a jiné chemikálie a je navíc tzv. měkká, protože má nižší pH.

Dešťovou vodu sbírejte z okapů na domě a garáži a po zahradě rozmístěte nádoby na její sběr. Nemusíte po zahradě rozmísťovat složité systémy na zachytávání dešťové vody, i když i tato možnost se nabízí. Stačí, když pořídíte pár sudů, nemůžete-li si dovolit investovat velké množství financí, poslouží vám staré kyblíky, džbány, klidně i staré kolečko, či smaltovaná vana.

Naše babičky a dědové často používali tzv. hunty, které seznali po těžbě uhlí. Fantazii se meze nekladou. Důležité je, aby voda z nádob neprosakovala do půdy a aby nádoba nebyla vyrobená z nějakého pro rostliny nezdravého materiálu.

Samozřejmě, že nejrůznější nádoby rozmístěné po celé zahradě nebudou působit příliš esteticky, ale s tím si šikovný zahrádkář snadno poradí. Nádoby můžete umístit za strom, za kůlnu, či za nějaký keř, anebo kolem nich postavte nějakou zajímavou konstrukci, kterou osázíte letničkami, bylinkami, či sukulenty.

Uvidíte, že se rostlinám bude při zalévání dešťovou vodou lépe dařit a vás bude hřát dobrý pocit, že pomáháte životnímu prostředí.

Článek Proč na zahradě využívat dešťovou vodu byl publikován 22. dubna 2023 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...