Jakým způsobem ovlivňuje tvrdá voda naše zdraví?

Sponzorované odkazy:

Jakým způsobem ovlivňuje tvrdá voda naše zdraví?

Určitě znáte z televizní reklamy opraváře, který tvrdí, že vám tvrdá voda rozbije pračku. Ovšem tzv. tvrdá voda ovlivňuje i naše zdraví, či vzhled vlasů. Věděli jste to?

Pojďme si nejdříve vysvětlit, co to ta tzv. tvrdá voda je. Je to voda, která má v sobě vyšší obsah minerálních látek, například vápníku a hořčíku, takovou vodu nepoznáte ve skleničce od měkké, ale i pouhým okem ji prozradí usazeniny v rychlovarné konvici, vodovodních bateriích a podobně.

Negativní účinky tvrdé vody na vaše zdraví

Kromě toho, že budete muset častěji odvápňovat kávovar a rychlovarnou konvici a do pračky používat tablety, které ji ochrání před usazeninami, tvrdá voda se dokáže také „podepsat“ na vašem zdraví.

Nadměrná konzumace vápníku a hořčíku dokáže poškodit zdraví vašeho kardiovaskulárního systému, zejména pokud budete tyto minerály dodávat vašemu tělu i v podobě suplementů. V extrémních případech může tato situace poškodit i centrální nervový systém a způsobit některé vrozené vady.

Pokud víte, že máte tzv. tvrdou vodu, raději si nechte od lékaře udělat rozbor krve a neužívejte zbytečně doplňky stravy. Domluvte se se svým obvodním lékařem až nad výsledky, zda nějaké doplňky vůbec potřebujete a v jakém množství je máte užívat.

Tvrdá voda dokáže ovlivnit i stav vaší pokožky a vlasů. Nánosy minerálů na vlasu mají za následek, že jsou vlasy zašedlé, mdlé a bez života. Neužíváte-li čisticí šampón, který dokáže vlasy takových nánosů zbavit, časem se mohou usazovat i na vlasových folikulech a způsobit i nadměrné vypadávání vlasů.

Tvrdá voda může způsobit vyšší svědivost pokožky, není vhodná pro lidi, kteří trpí ekzémem. Tento problém za vás vyřeší filtr na sprchovou hadici, který dokáže přebytečné minerály a nadměrný chlór zachytávat. Tvrdá voda také hůře smývá sprchové gely, takže se jejich zbytky usazují na pokožce.

Článek Jakým způsobem ovlivňuje tvrdá voda naše zdraví? byl publikován 27. srpna 2022 v 08.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...