Malé návyky pro uklizený dům

Sponzorované odkazy:

Malé návyky pro uklizený dům

Máte pocit, že jste po létě zavaleni nepořádkem? Není divu, během slunečných dní jsme trávili spoustu času venku, doma se dělaly jen nejnutnější věci a nyní, když jsme častěji uvnitř, začínáme vidět šmouhy a nedostatky.

Pokud jste od přírody lenivější, nebo si jen nevíte rady, jak s neustálým uklízením zatočit jednou pro vždy, třeba vám pomůže náš článek.

V první řadě si musíte uvědomit, že čím více věcí vlastníte, tím více musíte uklízet. Lidé, kteří upřednostňují minimalismus, mají spoustu věcí jednodušších. Nemusí neustále přendávat věci denní potřeby, které nemají své stálé místo. Co takhle židle, která se měla narodit jako skříň plná oblečení? Máte? A šuplík, do kterého se dávají veškeré drobnosti, které nemáte momentálně kam dát? Je v něm od vteřinového lepidla, přes metr až po nezaplacené složenky opravdu všechno. Také vlastníte? Pak je nejvyšší čas s tím něco udělat.

Z „domu hrůzy“, kam se ani netěšíte ze zaměstnání domů, protože vás tam vždy čeká nějaké nevyprané prádlo, či neuklizený koutek, si při troše snahy uděláte snadno udržovatelný domov. Nejdříve si přeberte všechny věci, cokoliv nepotřebujte, vyhoďte, nebo darujte.

Neuklízeli jste dlouho? Pak vám tento proces zabere spoustu času. Doporučujeme nějaká videa mistryně na úklid paní Kon Mary, či ta s anglickým názvem „extreme decluttering“ na YouTube. I když třeba neumíte anglicky, můžete odkoukat systém. Vždy nejlépe funguje roztřídit všechny věci naráz. Pak snadno dáte k sobě věci z jedné „rodiny“ s podobným použitím.

Vyhnete se chybám – jako je například mít v každé místnosti nějaké náhradní baterie a podobně. V ideálním případě by měly všechny vaše věci být roztříděné a na jednom konkrétním místě. Třeba právě zmiňované baterie. Tužkové, placaté, monočlánky – vše v jedné krabičce. Až budete hledat novou baterii do budíku, budete přesně vědět kam jít.

Když už jsme u baterií, na ty použité si vyhraďte doma také krabičku, ať ne nevyhazujete do smetí, ale můžete je donést na sběrné místo.

Generální úklid potřebuje generální přenastavení mysli. Neseďte a nepřemýšlejte, kde začít. Už jen taková hloupost, že se zvednete, něco seberete, odnesete nádobí do kuchyně a naplníte myčku, dá vašemu tělu a mozku signál, že se bude muset něco dělat.

Můžete si napsat seznam, co je třeba udělat – například:

  • Ustlat postele
  • Vyčistit toaletu
  • Vydrhnout dřez
  • Uklidit hračky
  • Dát nádobí do myčky
  • Otřít prach
  • Vysát
  • Setřít
  • Vyprat prádlo
  • Vydrhnout vanu

Sepište si seznam podle potřeb vaší domácnosti. Až budete mít jeden úkol hotový, odkškrtněte si jej na seznamu a pokračujte dále. Uvidíte, že to bude motivující.

Nemusíte toho dělat hodně naráz, klidně si naplánujte generální úklid na celý týden a každý den udělejte tři věci. Jde jen o to, aby se začalo něco dít.

Aby se vám nepořádek nekupil, denně se postarejte alespoň o nádobí, obden vyperte pračku prádla, zameťte a vyneste smetí.

Článek Malé návyky pro uklizený dům byl publikován 19. listopadu 2022 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...