Jak na povánoční úklid?

Sponzorované odkazy:

Jak na povánoční úklid?

Před vánočními svátky všichni uklízíme, jak kdyby k nám domů místo Ježíška měla dorazit kontrola z hygienické stanice. Když se pak po Vánocích při odstrojování vánočního stromečku rozhlédneme po domě, vidíme, že veškerá prosincová snaha přišla vniveč. V mnoha domovech je zde po svátcích větší nepořádek, než před vánočním úklidem. Čím to je?

O Vánocích totiž dostaneme spoustu dárků, které zatím nemají své místo. Také domů přibyla i spousta nového oblečení. Během vánočních a silvestrovských oslav příliš času na uklízení nebylo, navíc byla rodina celé dny doma a nepořádek je na světě.

Zejména máte-li malý byt, může být nepořádek „více vidět“. Ostrojte si v klidu vánoční stromeček, baňky a ostatní vánoční dekorace ukliďte na své místo a stanovte si „bojový plán úklidu“. Nemusíte znovu drhnout okna, ale věnujte jedno odpoledne důkladnému povánočnímu úklidu. Vyházejte krabičky od vánočních dárků, pokud jste tak ještě neudělali. Přeberte s dětmi hračky a ty, s kterými si již nehrají, dejte do krabice a odneste na charitu, nové hračky tak budou mít své místo a vám ubyde spousta optického nepořádku, alespoň v dětském pokoji.

Pokud jste měli u vás hosty na přespání, vyperte lůžkoviny, ukliďte je do skříně, aby byly připravené pro další návštěvy. Ukliďte také sváteční talíře, etažéry, vyperte dečky a ubrusy s vánočními motivy a také je schovejte na příští rok.

Proberte šuplík, ve kterém máte schovanou starou elektroniku, pokud vám Ježíšek donesl nové mobilní telefony, ty staré – schované pro strýčka příhodu, nemusíte schovávat, zkuste je prodat, či někomu darovat. Také v šuplíku se starou elektronikou nemusí být nabíječky na mobily, které už pěkných pár let nevlastníte.

Našli jste pod stromečkem nějaké nové hrníčky a další nádobí do kuchyně? Přeberte to stávající a vše oprýskané, či jinak poškozené vyhoďte. Také se zamyslete nad sbírkou plastových krabiček a lahviček na pití, které tak rády zabírají drahocenné místo v kuchyňské lince.

Ježíšek byl určitě štědrý, i co se kosmetiky týče, proto protřiďte sbírku v koupelně a prošlou, či dlouho otevřenou dekorativní kosmetiku vyhoďte.

Nehorší nakonec – největším strašákem bude také úklid nového oblečení do skříně. Pakliže jste dostali spoustu nového oblečení, snažte se nějaké starší kousky ze šatníku vyřadit, aby vám skříň nepřetékala. Pak už jen stačí klasicky setřít prach, podlahy a máte uklizeno!

Článek Jak na povánoční úklid? byl publikován 7. ledna 2023 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...