Milujete letní grilovačky? Udržujte své grilovací náčiní v čistotě!

Sponzorované odkazy:

Milujete letní grilovačky? Udržujte své grilovací náčiní v čistotě!

Léto je období, kdy se všichni rádi scházíme na zahradách, pořádáme zahradní party a grilovačky. Grilování je skvělé a užije si ho opravdu každý od vegetariánů až po „masožrouty“. Jednu nevýhodu však taková grilovačka má. Jakou? No přeci úklid po ní a špinavý gril.

Čistý a udržovaný gril je však zásadní pro to, aby vámi připravované pokrmy byly chutné a zdravotně nezávadné. Navíc, pokud budete gril čistit a udržovat ho, déle vám bude sloužit.

Na čištění grilu existuje spousta přípravků a náčiní. Zásadní je, nechat gril ohřát, zbytky masa se na roštu opálí a ubyde mastnoty na čištění. Pak budete tedy muset chvíli počkat, než si vyhrnete rukávy a pustíte do drhnutí. Mezitím si můžete pozalévat záhonky.

Určitě si k ruce vezměte abrazivní kartáč (záleží na materiálu grilu), teplou vodu, čisticí roztok určený na čištění grilů, staré hadříky, či papírové kuchyňské utěrky, gumové rukavice, někdo používá i jedlou sodu, sůl (jako peeling). Má-li váš čistič na grily příliš silnou chemickou vůni, nestyďte si vzít respirátor, abyste zbytečně nedýchali jedovaté výpary. Někdo nedá dopustit na to, že na čištění grilu použije obyčejný stolní olej. S čistým olejem setřete starou mastnotu, na tu novu stačí obyčejný saponát. Ovšem pokud je váš gril opravdu hodně špinavý a velký, raději zvolte speciální přípravek, jinak se při drbání grilu hodně zapotíte.

Čím dříve po grilování gril vyčistíte, tím snadnější práci budete mít! Čistěte gril pravidelně a zabere vám to minimum času. Některé součásti grilu můžete umýt v myčce na nádobí, ovšem než tak učiníte, pečlivě si prostudujte návod, abyste zjistili, z jakých materiálů je váš gril vyroben a zda můžete tuto „bezpracnou“ vychytávku použít bez rizika poškození grilu.

Pozor! U plynového grilu je velice důležité velice pečlivě čistit trysky, plynové hořáky, pokud by se ucpaly, hrozí vám velké nebezpečí.

Článek Milujete letní grilovačky? Udržujte své grilovací náčiní v čistotě! byl publikován 16. srpna 2022 v 08.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...