Víte, jak vyčistit plynový gril?

Sponzorované odkazy:

Víte, jak vyčistit plynový gril?

Máme tu léto a s ním i sezónu grilování. Také jste se celý rok nemohli dočkat, až pozvete přátele a uspořádáte pořádnou grilovačku? Ale váš zahradní gril není v nejlepší kondici? Přinášíme vám pár tipů, jak vyčistit plynový gril. Díky nim bude váš gril jako nový.

Plynový grilPlynový gril

Vypněte plyn

Kdykoli provádíte čištění nebo údržbu plynového grilu, je zásadní vypnout a odpojit plyn v nádrži. Při manipulaci s plynovým grilem je třeba být vždy opatrný.

Odstraňte kryty hořáku a grilovací rošty

Otevřete víko plynového grilu a vyjměte kryty hořáků, ohřívací rošt a grilovací rošty. Tyto komponenty jsou většinou velmi špinavé. Jak je vyčistit? Namočte je do jarové vody, v případě potřeby je vydrhněte drátěnkou. Existují i nejrůznější spreje a pěny určené k čištění těchto zamaštěných ploch. Zkontroluje, zda rošty nejsou rezavé, pokud ano zvažte, zda si před sezónou nepořídíte nové.

Myslete na bezpečnostMyslete na bezpečnost

Důkladně vyčistěte a zkontrolujte hořáky

Nyní, když jste odstranili kryty hořáku, můžete hořáky důkladně zkontrolovat. Pokud nebyly dobře chráněny krycími lištami, možná je budete muset vyčistit. Použijte drátěný kartáč. Dále je postříkejte odmašťovačem a vydrhněte drátěnkou. Podívejte se pozorně na otvory hořáku a ujistěte se, že jsou také čisté. Pokud jsou otvory ucpané, uvolněte je hřebíkem nebo párátkem. Opatrně, ať špínu nezatlačíte více dovnitř.

Exteriér grilu

Nezapomeňte ani na exteriér grilu. Použijte speciální čistič, či odmašťovač a nastříkejte je zvenku na gril. Nezapomeňte gril opláchnout od nánosu čističů. Raději čistěte gril na trávníku. Dlažbu či beton by vám mohla mastnota z grilu znečistit a akorát byste si přidělali práci. Pokud je váš gril zašlý, můžete jej pomocí speciální barvy natřít, ale pouze zvenku.

Udržujte gril čistý i zvenkuUdržujte gril čistý i zvenku

Zkontrolujte funkčnost

Před tím, než si pozvete hosty, měli byste zkontrolovat funkčnost grilu. Ujistěte se, že tlačítka, hořáky, knoflíky a spínače fungují správně.

Pravidelně gril čistěte

Po každém grilování utřete viditelnou mastnotu, i když se vám nebude chtít. Vyhnete se tomu, že budete jednou za čas trávit celé odpoledne čištění grilu.

Článek Víte, jak vyčistit plynový gril? byl publikován 10. července 2021 v 09.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...