Myslíte si, že se vás nebezpečný odpad netýká? Určitě však nějaký máte doma!

Sponzorované odkazy:

Myslíte si, že se vás nebezpečný odpad netýká? Určitě však nějaký máte doma!

V našich končinách se recyklaci nevěnovalo za minulého režimu příliš mnoho pozornosti. Až po revoluci se u nás postupně začaly objevovat kontejnery na sklo, plasty a tříděný odpad. V dnešní době jsme naštěstí dál a můžeme třídit i elektroniku, staré baterie a dokonce i textil.

Nebezpečný odpad poškozuje příroduNebezpečný odpad poškozuje přírodu

V rámci ekologie a udržitelnosti některých materiálů a šetření původních zdrojů má třídění odpadů určitě smysl. S papírem, plasty a běžným odpadem si celkem snadno v domácnostech poradíme. Skvělým tipem je si místo běžného koše na odpadky pořídit sortér, díky kterému budeme odpad třídit hned a bude to pro nás jednodušší.

Co však dělat s nebezpečným odpadem?

Určitě si myslíte, že třídění odpadů po nekonečných reklamách a projektech rozumíte. Víte však, že existují typy odpadu, které se tváří neškodně, avšak mohou být toxické a nebezpečné – ať již pro vás, vaše domácí mazlíčky, spodní vody či přírodu obecně?

Co je tedy nebezpečný odpad? Vše, co může být za určitých podmínek výbušné, hořlavé, jedovaté a žíravé. Nezapomeňte na to, že třeba obyčejná autobaterie je opravdu nebezpečná. Stejně tak staré počítače, monitory a další běžně používané předměty z domácnosti, které obsahují těžké kovy.

Staré autobaterie jsou velmi nebezpečnéStaré autobaterie jsou velmi nebezpečné

Máte ještě teploměr po babičce, který tak skvěle měří teplotu, protože je ještě rtuťový? Pozor na něj, ten si určitě zaslouží extrémně opatrné zacházení, až jej budete chtít vyhodit, nebo se nedej bože rozbije.

Máte doma nedobranou antikoncepci, antibiotika, antidepresiva, prošlé vitamíny? Skladujte je v uzavíratelném boxu, do kterého se nedostanou děti, a jednou za čas nevyužité léky a mastičky odneste do lékárny. V žádném případě léky, ani vitamíny nepatří do běžného odpadu.

Staré lahve na plyn, grily, automobilové kapaliny, jako například vyjetý olej, olej do převodovky, chladicí kapaliny, fridex apod. nesmí do běžného odpadu. Mohou kontaminovat půdu a vodu a otrávit zvířata.

Milujete zahradničení? Tak se ujistěte, že všechny postřiky, které jste kdy používaly, jsou řádně zrecyklovány. To platí i o prázdných obalech od nich, které mohou obsahovat zbytky herbicidů a pesticidů.

Pozor také na nejrůznější laky a lepidlaPozor také na nejrůznější laky a lepidla

Domácí tiskárna je skvělý pomocník. I tato neškodná součást našich každodenních životů však produkuje nebezpečný odpad. Prázdné tonery a cartridge jsou vyrobené z plastu, obsahují zbytky inkoustu, navíc se tyto „plastové krabičky“ kupí na skládkách, kde se rozkládají až tisíc let. Bezpečná likvidace inkoustových kazet je na specializovaném pracovišti přitom zcela jednoduchá. A tak až si půjdete příště koupit nový toner, vezměte si starý sebou a požádejte o ekologickou likvidaci.

Stejně tak ve vašem místním pneuservisu si od vás rádi vezmou ojeté pneumatiky, které jednou za čas posílají na bezpečnou recyklaci. Vy nebudete mít starosti a příroda vám poděkuje. Přestože přesně toto celkem dobře funguje a zadarmo, stále se však najdou lidé, kteří staré pneumatiky raději nahází do lesa.

Všichni milovníci DIY projektů a domácí kutilové mají jedno společné, mají spoustu lepidel, odmašťovadel, olejíčků, barev a podobných „tikajících bomb“. Do stejné skupiny patří i akrylátové a silikonové tmely, montážní pěny, polystyren a podobně. Když se nad tím zamyslíte, jsou naše domácnosti plné NEBEZPEČNÝCH ODPADŮ, aniž by si to většina z nás uvědomovala.

Článek Myslíte si, že se vás nebezpečný odpad netýká? Určitě však nějaký máte doma! byl publikován 9. dubna 2022 v 08.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...