Jak vám drobná změna návyků pomůže k uklizenému domu?

Sponzorované odkazy:

Jak vám drobná změna návyků pomůže k uklizenému domu?

V posledním roce se roztrhl pytel s nejrůznějšími radami koučů na dokonalou organizaci a úklid domácnosti. Zejména američtí mistři na úklid velmi často používají s úklidem, ale i s koučinkem jedno zvláštní slovo : „mikrohabits“.

Uklizená domácnost se stane vaším útočištěmUklizená domácnost se stane vaším útočištěm

Tyto drobné, v doslovném překladu mikronávyky donutí i ty největší prokrastinátory a lenochy k akci, v jakékoliv sféře života. Funguje to i oblasti zdraví. Třikrát denně uděláte deset dřepů, vypijete 6 sklenic vody, desetiminutová procházka. Když denně uděláte pár maličkostí pro zdraví v celkovém součtu za měsíc, se to na vašem zdraví a postavě projeví. Vtip je v tom, že pokud se jedná o krátké časové úseky, ani si to neuvědomíte a déle v úsilí vydržíte, než kdybyste si naordinovali denně dvě hodiny v posilovně. Drobné návyky jdou aplikovat i na párminutový úklid několikrát denně.

Když ráno při čištění zubů zapnete pračku a při přípravě snídaně dáte nádobí do myčky a pustíte ji, stojí vás to pět minut navíce, ale na konci dne se budete vracet domů s pocitem, že máte vyprané prádlo a umyté nádobí.

Pečlivě si vše naplánujtePečlivě si vše naplánujte

Než se začnete párminutovému úklidu věnovat, uvařte si kávu, k ruce si vezměte poznámkový blok a sepište si všechny domácí práce, které jde udělat během pár minutek.

Které to mohou být? Umytí sprchy při koupání, vyleštění zrcadla a umyvadla v koupelně po večerním čištění zubů, vyndání myčky, skládání prádla hned jak se dosuší v sušičce, srovnání bot v předsíni, vynesení koše cestou do práce, ustlání postelí po ránu, pětiminutový úklid obývacího pokoje, než se začnete večer koukat na film apod.

Předsíň musí být vždy uklizenáPředsíň musí být vždy uklizená

Díky tomu, že budete domácnosti věnovat například dvacet minut denně, které budete mít rozděleny do několika pětiminutovek, budete mít doma vždy uklizeno. Minimálně se zbavíte vizuálního nepořádku na kuchyňské lince, konferenčním stolku a v předsíni. V koupelně bude naklizeno každý den a zbyde vám jen setření, či čištění odpadů. Nebudete si kazit volný víkend, kdy úklidu a praní pak musíte věnovat celé dopoledne a už vám nezbyde energie na odpolední procházku, či venkovní aktivity s dětmi.

Co vy? Uklízíte trochu každý den, anebo si kazíte víkendy údržbou domácnosti?

Článek Jak vám drobná změna návyků pomůže k uklizenému domu? byl publikován 19. března 2022 v 08.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...