Generální jarní úklid – víte, čeho se zbavit?

Sponzorované odkazy:

Generální jarní úklid – víte, čeho se zbavit?

I když je teprve únor a většina z nás se do jarního úklidu většinou pouští až před velikonočními svátky, mějte letos trochu náskok a ukliďte si doma už teď. Špatné počasí a protikoronavirová opatření nás stejně nutí trávit více času v našich domovech, tak proč toho nevyužít. Kromě uklizeného a dobře organizovaného domu, získáme více času na výlety, až bude venku tepleji.

Ukliďte si nejen doma, ale i na zahraděUkliďte si nejen doma, ale i na zahradě

Letos vezměte jarní úklid opravdu z gruntu a zorganizujte a přeberte věci, které u vás doma nemají co dělat. Kde s jarním úklidem začít? Třeba ve spíži. Vše ze své spíže vyndejte ven, jedině tak budete mít opravdu přehled, co se v ní ukrývá. Pořádně všechny poličky vydesinfikujte, vyvětrejte a setřete podlahu. Vyhoďte vše co je prošlé. K ruce se vám bude hodit papír a tužka, abyste si mohli psát nákupní seznam, až zjistíte, co vám chybí a co budete muset koupit nové.

Pak jděte do skříně, kde máte uloženy ubrusy a povlečení, vše co má na sobě skvrny, je seprané, či děravé nekompromisně vyhoďte.

Zbytečné dekorace

Rozbité sezónní ozdoby, slepované figurky, plyšáky bez očiček, nevhodné suvenýry z cest od známých. Vše zabírá místo. A i když mají tyto věci pro vás jistou sentimentální hodnotu, darujte je, či vyhoďte. Můžete si je vyfotit na památku, ale doma nemají co dělat. Stejně tak jako staré CD a DVD nosiče, na kterých jsou filmy a pohádky. Stejně se na ně už nebudete nikdy dívat.

Zbavte se zbytečných dekoracíZbavte se zbytečných dekorací

Vraťte se do kuchyně a přeberte svou sbírku plastových dóz na potraviny. Uvidíte, že vlastníte spoustu víček bez nádob a nádob bez víček. Ty dózy, které nejsou kompletní, jednoduše musí pryč z domu. Když už budete v kuchyni, vyhoďte prasklé a potlučené talíře, skleničky a talíře.

Zbavte se starých knih

Pokud jsou regály vaší knihovny přeplněné, zvažte, zda by nemohly knihy udělat radost někomu jinému. Odhlašte předplatné časopisů, všechny lze snadno dostat v digitální podobě, akorát zbytečně utrácíte peníze a nepřečtené časopisy dělají další nepořádek v domácnosti.

Protřiďte hračky

Děti určitě pod stromečkem našly spoustu nových hraček. Udělejte si čas a protřiďte jim hračky. Poškozené vyhoďte. Ty hračky, ze kterých už vaše děti vyrostly, darujte méně šťastným dětem do dětského domova, anebo je prodejte na internetu.

Udělejte si pořádek i v počítačiUdělejte si pořádek i v počítači

Ukliďte si i v počítači

Roztřiďte si fotografie do složek, smažte vyřízené emaily, ukliďte si na ploše a odinstalujte nepotřebné programy, které pouze počítač zpomalují.

Prošlé léky

Tento bod je obzvláště důležitý, protože by vám mohlo jít o život. Srovnejte si svoji sbírku léků, ty by měly být vždy z dosahu dětí. Vyhoďte všechny prošlé léky, doplňky stravy a suplementy. Stojí sice spoustu peněz, ale prošlé léky vám mohou ublížit. Stejně tak vyhoďte kosmetiku, kterou nepoužíváte. Krémy a dekorativní kosmetika mají po otevření jinou trvanlivost, než je u zavřených nádob. Cokoliv jste nepoužili v posledním roce, hoďte do koše.

Nejhorší nakonec

Určitě jste tento bod čekali, nikdo to nedělá rád, ale pro uklizený dům je toto důležité. Projděte skříně, dětem vyřaďte oblečení, ze kterého vyrostly a vy si ze skříně vyházejte příliš velké, anebo příliš těsné oblečení a nechte si v ní pouze to, co doopravdy nosíte.

Článek Generální jarní úklid – víte, čeho se zbavit? byl publikován 22. února 2022 v 09.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...