Jak na podzim ochránit rostliny na zahradě před mrazem

Sponzorované odkazy:

Jak na podzim ochránit rostliny na zahradě před mrazem

Nové keře a rostliny do zahrady nejsou zrovna levnou položkou v seznamu nákupů na zahradu. A tak je jistě ekonomičtější se o ně na podzim řádně postarat, než každé jaro kupovat nové. Sepsali jsme pro vás pár tipů, jak na zazimování rostlin.

SkleníkSkleník

Jak chránit rostliny před poškozením mrazem

V našich končinách se střídají čtyři roční období a tak se mrazům nevyhneme. Určitě je jednodušší zahradničení v přívětivějších končinách. Pro zahradnické nováčky musí být příprava zahrady na zimu stresující, protože je na podzim tolik povinností a přitom tak málo času.

Víte, jak mráz ubližuje rostlinám? Navenek nemusí na rostlině být nic vidět, ale mráz může rostlině poškodit kořenový bal a na jaře již jednoduše neobrazí. Některé rostliny mrazem zhnědnou a zvadnou, kromě estetické stránky věci to většinou příliš nevadí. Důležité je především ochránit kořeny. Už první mrazíky mohou nenávratně zničit chloubu vaší zahrady, a tak na podzim pečlivě sledujte předpověď počasí, když se dají očekávat mrazy pod mínus pět stupňů, už bývá pozdě. Před tím, než začnete rostliny přikrývat, omezte zálivku. Zmrzlá voda může u kořenů napáchat velkou paseku.

RostlinyRostliny

Existuje spousta rostlin a stromů, které si s mrazem poradí, a tak je není třeba přikrývat, třeba odolné trvalky, nebo vzrostlé stromy. Ale keře a stromky, které jste sázeli letos na jaře, raději před mrazem schovejte.

Extrémně citlivé na chlad jsou rostliny, které pochází z tropických krajů. Citlivé jsou i některé druhy zeleniny. Například rajčata, fazole, papriky, lilky, melouny, dýně a okurky.

Naopak hrášek, salát, špenát, mrkev, květák, brokolice a kapusta nějaký ten lehčí mrazík přežijí bez ztráty kytičky. Některé z nich chutnají prošlé mrazem dokonce i o malinko lépe.

Schovejte květiny do domuSchovejte květiny do domu

Jak chránit rostliny před mrazem?

Rostliny v květináčích odneste do verandy, popřípadě na půdu, pokud tam je dostatek světla. Na rostliny, jež se ponechávají v zahradě, se prodávají nejrůznější speciální textilie na ochranu před mrazem, existují i mrazuvzdorné sáčky, clony, zastřešení, či plachty, jimiž lze pokrýt celý záhon. Můžete použít i přírodní mulč, či chvojí a jimi zahrádku pokrýt. Nemáte-li dostatek financí, postačí vám nejrůznější fólie, které máte doma, narychlo třeba i obyčejná kuchyňská utěrka, či prostěradlo, anebo lehká deka.

Dříve než se zima zeptá ukliďte zahraduDříve než se zima zeptá ukliďte zahradu

Skvělým materiálem je juta a pytlovina. Pytlovina se dá dobře použít i na chránění kmínků malých stromků, nejenže je ochrání před mrazem, ale i před okusováním od hladových srnek.

Článek Jak na podzim ochránit rostliny na zahradě před mrazem byl publikován 16. října 2021 v 09.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...