Proč na podzim (ne)hrabat listí?

Sponzorované odkazy:

Proč na podzim (ne)hrabat listí?

V České republice je hrabání listí taková podzimní tradice, stejně tak jako pouštění draků. I ve spoustě našich příspěvků máme uvedeno, že je třeba připravit zahradu na podzim a shrabat listí. Ale je to tak z hlediska souznění s přírodou správně?

Podzim znamená na zahradě spoustu prácePodzim znamená na zahradě spoustu práce

Ano listí je na zahradě nevzhledné. Pokud se jedná o listí, které spadlo ze stromu napadnutého škůdci je dokonce pro okolní rostliny nebezpečné a měli bychom jej shrabat co nejdříve, nejlépe jej spálit a už vůbec jej neumísťovat do kompostu.

Spousta práce

Kromě všeho, máte-li velkou zahradu, hrabání listí na podzim je jedna velká nekončící dřina. Obzvláště, je-li na vašem pozemku spousta stromů. Všichni máme rádi na zahradě uklizeno a čisto. Ale nemusíte být otroky vaší zahrady. S klidem shrabte listí pouze v obyvatelné části zahrady, a tu zbylou nechte tak, jak je. Uděláte dobře svým zádům a prospějete i přírodě. Nevěříte?

JežekJežek

Výhody nehrabání listí

Když necháte ležet listí ladem, bude to mít i výhody. Pomůžete živým obyvatelům vaší zahrady. Spousta druhů hmyzu a někteří drobní tvorové (žáby, ropuchy, ježci) přezimují právě tak, že se do listí zahrabávají. Ptáci se snadněji u vás na zahradě nakrmí, protože mezi listy najdou vypasené červíky, kteří jim slouží jako potrava.

Další výhodu má vaše lenost s hráběmi pro váš trávník. Listy fungují jako přirozená bariéra před nepřízní počasí a sněhem pro váš trávník. Chrání také kořeny stromů a keřů před přízemními mrazíky.

Nechte nějaká místa pod listímNechte nějaká místa pod listím

Milujete přírodu? Uvidíte, že se budete cítit více ve spojení s přírodou, když necháte kus trávníku na vaší zahradě zasypaný listím. Nemusíte se bát, že se na jaře listí nezbavíte, ani toho, že první jarní květiny díky nánosům listů uhynou. Podívejte se někdy na jaře na okraj lesa, kde si bledulky a sněženky vždy najdou cestu, jak prorůst křovím a nánosy lístečků, aby nám oznámily, že se blíží jaro.

Ušetříte čas

Poslední výhodou nehrabání listí je to, že nám ušetří čas, který můžeme věnovat důležitějším pracím na zahrádce, nebo své rodině. Dejte hrábě zpátky do kůlny a raději jděte pouštět s dětmi draka. Na to budou vzpomínat celý život. A vy si také určitě rádi odpočinete od náročných pracovních povinností.

Článek Proč na podzim (ne)hrabat listí? byl publikován 21. září 2021 v 08.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...