Jak vybrat stavební pozemek

Sponzorované odkazy:

Jak vybrat stavební pozemek

Ceny nájmu se začnou zase zvyšovat, byty v panelových domech stojí skoro stejně jako novostavby a vy přemýšlíte, že si postavíte svůj domeček, než denně nad hlavou poslouchat dupající sousedy? Víte, ale jak si vybrat stavební pozemek?

Jaký pozemek se hodí na stavbuJaký pozemek se hodí na stavbu

Už před koupí pozemku byste měli mít jasno, zda chcete stavět zděný dům, dřevostavbu, srub, či se spokojíte s mobilním domkem. Jsou určitá místa daná územním plánováním, kde si musíte postavit konkrétní druh stavby.

Když si ujasníte tuto zásadní věc, čekají vás týdny a měsíce, kdy budete procházet nabídky realitních kanceláří a soukromých inzerentů.

Stavební pozemekStavební pozemek

Vše důkladně zkontrolujte

Když už si vyhlídnete parcelu snů, nechte si vše důkladně zkontrolovat, jak možnost stavby, přípojky vody a elektřiny, i informace o pozemku v katastru nemovitostí. Pozor si dejte hlavně na příjezdové cesty a nenechte si namluvit, že jsou původní majitelé se sousedem dohodnutí, že s ním nejsou žádné potíže. Ty by začaly teprve vám. Nerozumíte-li náležitostem, které takový pozemek má mít, raději obětujte finance a nechte si posoudit pozemek profesionálem.

Některá místa jsou ke stavbě domu nevhodná, zpozorněte u pozemků, přes které vedou dráty vysokého napětí, či se vám zdá, že je příliš blízko železniční trati. Existují normy, které přesně určují, jak daleko od železnice, či elektrického vedení se smí stavět.

Zjistěte si také místní historii. Zda se v blízkosti pozemku nenacházely doly, smetiště, jaké je tam podloží, zda se v okolí nenaměřila příliš vysoká koncentrace radonu. Také si zjistěte, co se v blízkém okolí plánuje stavět. Dálnice, továrna i zemědělská výroba. Nic z toho v sousedství nechcete.

Nachází-li se pozemek v chráněném území, přidělá vám to také starosti navíc, budete se muset podřizovat vzhledem nemovitosti i technologií výstavby.

Na výběr si dejte hodně časuNa výběr si dejte hodně času

Když je vše v pořádku, můžete složit zálohu na pozemek, anebo si jít vyřídit hypotéku. Pak už vás čeká jen kolečko obíhání po úřadech, ale jsou to nakonec příjemné starosti.

Při stavbě myslete na to, že ji průběžně dopojišťujte. Přeci jen, neštěstí nechodí po horách, ale po lidech…

Článek Jak vybrat stavební pozemek byl publikován 19. června 2021 v 09.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...