Paletový vozík, vlajková loď manipulační techniky

Paletový vozík, vlajková loď manipulační techniky

Paleťák, jak se zjednodušeně říká paletovému vozíku, je nepostradatelným pomocníkem v mnoha oblastech, ať už ve výrobě, maloobchodu nebo v dílnách . Vzhledem k široké škále výhod, které vozíky přinášejí, jsou velmi rozšířené především v obchodech a malých skladech zasilatelských služeb. Neméně podstatné využití najdou ve výrobě, v logistických zařízeních při přepravě zboží, a dokonce i nakládání a vykládání nákladních automobilů. Dá se díky nim snadno přemístit i velmi těžký náklad na delší vzdálenosti při vynaložení nevelké energie.

paleťák, vozík na paletypaleťák, vozík na palety

Paletový vozík má přitom za sebou poměrně dlouhou historii, během níž prošel řadou změn a vylepšení. Není bez zajímavosti, že základní prvky pro manipulaci s materiálem dala světu švédská společnost BT Industries, respektive její původní vlastník Bygg-och Transportekonomi. Ta byla založena v roce 1946 a původně provozovala síť maloobchodů a distribučních skladů na potraviny. V obchodech a skladech zboží pro domácnost vznikla potřeba jednoduchých malých a levných transportních prostředků , a tak byl vyvinut první model paletového vozíku. Poté, co byl první výrobek prodán v roce 1948, spojila se firma se švédskou královskou železniční společností a vzájemným úsilím vytvořili první verzi standardní palety o rozměru 800 × 1200 mm, která později získala název Europaleta!

Paletový vozík pro ruční osobní přepravu nákladu

Paletový vozík se ovládá ruční ojí, kterou se také řídí. Obsluha pak zdvihá nebo spouští náklad prostřednictvím hydraulického ovládání pomocí páčky umístěné na oji. Jednoduchý systém, pro který obsluha nepotřebuje žádnou zvláštní kvalifikaci. Postačí, když zaměstnanec absolvuje školení na svém pracovišti.

Podle čeho vybrat ideální paleťák?

Výhodou ručních paletových vozíků je to, že jsou levné, snadno řiditelné a výkonné. Na trhu existuje mnoho druhů paletových vozíku od základních, obyčejných až po paletové vozíky velmi specifické, určené kupříkladu na převoz kruhového nákladu.

Základními kritérii jsou nosnost a délka

Při výběru vhodného vozíku jsou důležité především dva aspekty – jednak váha materiálu, který se bude jejich pomocí přepravovat, a dále rozměry skladovaného sortimentu. Standardní modely paletových vozíků, které slouží k převážení běžných europalet, se vyrábí v nosnostech 1,5 t, 2,5 t nebo 3–5 t. Silné typy vozíků zvládnou i 5 tunové náklady. Pokud jde o manipulaci s méně běžnými rozměry zboží, k dispozici budou paletové vozíky nejrůznějších šířek i délek.

Ohledně výšky zdvihu, ta bývá u paletových vozíků kolem 2m, což je dostatečné pro převoz palet i na velmi nerovném povrchu.

Není nad ocel?

Speciální vozíky z nerezové oceli jsou určeny pro manipulaci v čistých provozech, zároveň jsou mimořádně pevné a odolné. Jejich pořízení má tedy vícero výhod. Alternativu představují pozinkované paletové vozíky, které jsou používané všude tam, kde by nemusela vydržet klasická barva a její mechanické odpadnutí by mohlo vadit ze zdravotních či hygienických důvodů.

Další druhy přepravních vozíků na palety

Jak již bylo řečeno, existuje mnoho druhů paletovacích vozíků:

  • Důležitá je například délka vidlic a specifické modely vozíků jsou určeny pro širokou rozteč vidlic.
  • Paletový vozík nůžkový představuje alternativu mezi paletovým a vysokozdvižným vozíkem VZV nebo zdvihacím stolem .
  • Vyrábí se vozíky s nízkým profilem, dále i paleťáky terénní a v poslední době jsou pochopitelně stále oblíbenější elektrické paletové vozíky, které náklad jednoduše zdvihnou a převezou díky výkonným bateriím.
  • Vzhledem k tomu, že mnohdy není možné popojíždět pouze po rovině, pro přepravu materiálu po šikmých plochách se vyrábí paletové vozíky s vestavěnou brzdou. Často bývají vybavené robustnější hydraulikou a jiným typem kol.
  • Trendem poslední doby však zůstávají praktické vozíky s integrovanou váhou a někdy je doplňuje tiskárna. Díky takové moderní vychytávce lze snadno zjistit hmotnost přepravovaného materiálu a okamžitě danou hodnotu vytisknout.

Významnou roli hrají kola!

Každý paletový vozík je vybaven předními koly na konci vidlic, ta jsou zpravidla tandemová (tj. dvě za sebou) a vyráběná z polyuretanu. Pamatováno je však na pohodlnou jízdu na jakémkoliv terénu, a proto jsou hlavní kola pod ovládací ojí vyměnitelná. Zpravidla jsou umístěna dvě vedle sebe tak, aby byla jízda snazší, a váha se lépe rozkládala. Dále se používají kola gumová nebo nylonová.

Za pomocí různé transportní techniky a zejména paletových vozíků lze skladovací a přepravní úkony provádět rychle a efektivně, což přináší ekonomické výhody. Zároveň se dá ulevit zaměstnancům, kteří pak nebudou muset s těžkým zbožím manipulovat ručně. Snadno mohou manévrovat s těžkými břemeny pomocí chytrých ovládacích prvků a v neposlední řadě potěší ergonomické provedení, které zpříjemní práci.

Článek Paletový vozík, vlajková loď manipulační techniky byl publikován 19. května 2021 v 14.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...