Rekonstrukce, nebo nový byt? Vyberte si příjemnější variantu

Rekonstrukce, nebo nový byt? Vyberte si příjemnější variantu

Rádi byste si pořídili vlastní bydlení a zvažujete, zda se vrhnout do rekonstrukce staršího, ale útulného prostoru, nebo se poohlédnete po zbrusu novém projektu? Obě varianty mají svá pro a proti, záleží na vašich prioritách. Jaká existují pro a proti?

Pozor, ať vám při rekonstrukci starého bytu nezbydou oči pro pláčPozor, ať vám při rekonstrukci starého bytu nezbydou oči pro pláč

Přestože zatím nabídka zaostává za poptávkou bytů, i tak najdete na realitním trhu řadu zajímavých možností. Vybírat si můžete ze starších bytů v panelovém domě, prostorné bydlení v činžáku nebo zbrusu nových bytů, které prošly poslední etapou výstavby. Obecně se dá říct, že byty k rekonstrukci budete snáze hledat v centru města, ty zcela nové tu budou naopak oříškem. Díky městské zástavbě je pro developera těžké najít vhodný volný prostor ke stavbě, pokud se nejedná o přeměnu takzvaného brownfieldu a tvorbu zcela nových čtvrtí ve středu měst.

Levný byt může znamenat drahou rekonstrukci

Řada mladých rodin se stále ještě poohlíží po bydlení v panelovém domě. Důvod je jednoduchý – ceny tamních bytů postupně klesají. Je to díky tomu, že původní panelová výstavba začala v devadesátých letech. Řada bytů od té doby nepotřebovala větší úpravy, proto zůstává často v původním stavu. Jenže po třiceti letech už je čas na rekonstrukci.

Pozor na nákladné rekonstrukcePozor na nákladné rekonstrukce

Lidé si myslí, že s nízkou pořizovací cenou bytu k rekonstrukci mají vyhráno. Nižší pořizovací cena, občanská vybavenost a už rozvinutá dopravní infrastruktura se zdají jako značné výhody. Je ale nutné počítat s výměnou bytového jádra a poplatky do fondu oprav. Vybavení bytu často neodpovídá normám nebo představám majitele, proto počítejte s tím, že při rekonstrukci budete pořizovat i kompletně nové spotřebiče. Může vás také překvapit stavební závada, která dokáže rekonstrukci často výrazně prodražit. V takovém případě se novostavba mnohdy jeví jako jednodušší řešení.

Nový byt = nízké náklady na bydlení

Vysokou pořizovací cenu nového bytu vám vynahradí naopak nízké náklady na samotné bydlení. Díky použití nových materiálů, zateplení a celkovému zpracování stavby by vás několik dalších let neměla potkat vyšší investice. Na případné závady se navíc vztahuje záruka developera.

Sežeňte si reference na developerySežeňte si reference na developery

Při pořizování nového bytu si ověřte kvalitu developerských projektů dané firmy a pročtěte si recenze. Byt si pořizujete ideálně do konce života, proto byste neměli rozhodnutí uspěchat.

Autor článku: Jolana Halalová

Článek Rekonstrukce, nebo nový byt? Vyberte si příjemnější variantu byl publikován 31. srpna 2020 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...