Než začnete plánovat novou kuchyň

Než začnete plánovat novou kuchyň

Stavíte, rekonstruujete byt či dům? Určitě se všichni shodneme, že jednou z nejdůležitějších místností v domácnosti je kuchyň. S ohledem na to, že kuchyně nám slouží mnohdy i desítky let, je třeba ji naplánovat tak, aby byla nejen designově dokonalá, ale především dokonale funkční. Jak na to, pokud si nemůžeme dovolit služby designéra?

Návrh a rekonstrukce kuchyně

Před prohlížením nabídek různých kuchyňských studií a online prodejců kuchyní je třeba si v klidu promyslet, co by naše kuchyň měla splňovat. Každému vyhovuje něco jiného. Na co se zaměřit, než zpracujete návrh a rekonstrukce kuchyně se stane vaším zhmotněným snem? Je důležité si předem zjistit parametry prostoru, který budeme zařizovat. A především rozpočet. Kuchyň používáme dnes a denně, proto se na ní nevyplatí šetřit. Pokud rekonstruujete, sepište si plusy a mínusy té stávající, abyste neopakovali předchozí chyby. Pokud musíte zavřít myčku pokaždé, když z ní vyndáváte hrnce, abyste mohli otevřít dolní skříňku a uložit je na místo, je to špatně. A je třeba, aby se to u nové kuchyňské linky neopakovalo.

Pouze na vaření, nebo multifunkční prostor?

Důležité je si také předem rozmyslet, jestli budete kuchyň používat pouze na vaření, nebo bude sloužit i jako jídelna a společenský prostor.

Ohledně přívodu vody a umístění odpadů se poraďte s odborníkemOhledně přívodu vody a umístění odpadů se poraďte s odborníkem

Potrubí, přívod elektřiny a odpady

Dalším klíčovým problémem při zařizování nové kuchyně je také to, zda vám vyhovuje současné umístění odpadů, zásuvek a přívodů vody. Pokud chcete kompletně měnit dispozice kuchyně, je vhodně, abyste probrali s odborníkem, zda bude reálné, například odpady, přesunout o několik desítek centimetrů jinam. V novostavbách a rodinných domech to nebývá problém, ale v panelových domech se většinou musíme smířit s tím, že jsme tímto při navrhování kuchyně značně limitováni.

Na digestoři nesmíte šetřitNa digestoři nesmíte šetřit

Neméně důležitá je v rámci kuchyně i digestoř, zejména v bytech a domech, kde je kuchyně propojena s obývacím pokojem. Poraďte se s odborníkem na vzduchotechniku, kde bude nejlepší digestoř umístit, aby dobře odtahovala páru a nežádoucí pachy.

Stanovte si rozpočet

Buďme k sobě upřímní, to je při zařizování vždy tím nejbolavějším místem. Pokud byste měli rádi kuchyň, kterou jste našli na obálce časopisu o bydlení, ale váš rozpočet vám to nedovolí, je třeba u zařizování dvojnásob přemýšlet.

Nešetřete na kvalitní kuchyňské desce, spotřebičích a vodovodní baterii. Ušetřit můžete tak, že pořídíte prozatím alespoň spodní skříňky a místo vrchních použijete police, které vyjdou levněji. Spoustu věcí lze dokoupit časem. Třeba kvalitní plnoautomatický kávovar si můžete koupit za půl roku, ale bez dřezu s kvalitní baterií se neobejdete.

Doporučujeme si nechat finanční rezervu na neočekávané výdaje související s realizací nové kuchyňské linky, například pro instalatéra, elektrikáře, montáž, dovoz apod.

Článek Než začnete plánovat novou kuchyň byl publikován 16. března 2020 v 17.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...