Do Nového roku vykročte úsporněji

Tagy:  byt, dům, úspora, spoření, šetření, izolace, potraviny, voda, bojler

Sponzorované odkazy:

Do Nového roku vykročte úsporněji

Každý měsíc vás překvapí výše vašich účtů a nestačíte se divit, že vám ze záloh nikdy nevrací peníze, ale naopak ještě doplácíte. Čím více členů domácnost má, tím je zpravidla obtížnější udržovat finance na uzdě. Je zcela přirozené, že se lidé chtějí mít dobře a neodpírat si. Přeci jenom, ty doby, kdy se museli stát fronty na maso jsou pryč a vy si můžete užívat svobodný život a dělat si prakticky cokoliv. To ovšem neznamená, že budete penězi hýřit, jakoby snad rostly na stromech. Chcete mít o něco menší platby a moci si dovolit třeba letní dovolenou, která na úkor domácí režie nyní není možná? Pak se naučte trochu šetřit.

Pořiďte si bojler

Sprchování se a koupání ve vaně nesloží pouze k očistě těla, ale také duše. Tekoucí proudy horké vody dokáží smýt veškeré trable a pomohou vám trochu se, po náročném dni, vzpružit. Pokud se však takto hýčkáte každý den, budete také patřičně platit a nedej bože, zda si dlouhé sprchování a cachtání ve vodní lázni oblíbila celá rodina. Pokud chcete mít průtok vody pod kontrolou anebo potřebujete jakousi stopku, obstarejte si bojler, který vodu koriguje a šetří tak za vás.

Autor: El gran sueñoAutor: El gran sueño

Zvažte izolaci

Někdy vám mohou peníze z domácnosti utíkat, aniž byste jimi zbytečně hýřili. Viníkem může být špatný architekt, stavební firma a stavba jakožto taková. To ovšem energetické společnosti zajímat nebude a únik tepla budete platit vy. Zda vám špatně těsní okna poznáte velmi snadno. V místnostech bude stále nepříjemný chlad a jakmile se k oknu postavíte, ucítíte průvan. Takto měsíčně vyhodíte stovky, možná i tisíce korun, což je neuvěřitelně škoda. Pokud není klima v bytě ideální, i přesto, že dostatečně topíte, pozvěte si odborníka a zvažte izolaci.

Nevyhazujte potraviny

Možná vám to připadá až absurdní, ale stále více domácností neumí hospodařit s jídlem. V lednicích a spížích se objevují buď naprosté zbytečnosti anebo neuvěřitelně mnoho jídla, které však tříčlenná rodina není schopna sníst zavčasu. Výsledkem jsou pak tvrdé rohlíky, plesnivé sýry, prošlé jogurty a zkažená zelenina v odpadkových koších. Uznejte sami, není trochu škoda, nakoupit si výborné jídlo a pak jej polovinu vyhodit? Základem je nechodit do supermarketu hladový a než, abyste vyrazili na obří nákup jednou týdně, nakupujte pravidelně, třeba i denně. Ta si snadno rozmyslíte, co připravíte aktuálně k večeři a co následně na snídani.

Autor: Michael SternAutor: Michael Stern

Článek Do Nového roku vykročte úsporněji byl publikován 26. prosince 2015 v 23.00 v rubrice Byt a Dům. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...