Indukce – vaříme na indukci

Tagy:  indukce, indukční deska, vaření, sporák, nádobí, kuchyně, plotýnka, varná deska

Sponzorované odkazy:

Indukce – vaříme na indukci

Výhody indukční varné desky jsou snad všem známy. Pojďme si ovšem shrnout pár faktů o vaření na indukčních deskách a kvalitním nádobí na indukci. Z čeho si dnes můžete vybrat?

Vaření na indukci

Vaření na indukčních deskách je nejrychlejší, nejbezpečnější, spotřebuje nejméně energie a navíc na desce nastavíte přesně danou teplotu a po vaření vše snadno udržujete a umyjete. Indukce je ovšem dražší, co se investice týče. Potřebujete si pořídit nejen indukční desku, ale také speciální nádobí.
Indukce dokáže během chvíle ohřát vodu na těstoviny nebo rozpálit během „vteřinky“ olej. Ideálně se vám bude hodit v případě, že často vaříte těstoviny a potřebujete přivést k varu co nejrychleji hodně vody.

Nádobí pro indukci

Potřebujete na indukci speciální nádobí? Ano. Je nutné, aby nádobí mělo feromagnetické dno, protože pod deskou je indukční měděná cívka, ve které se vytváří vysokofrekvenční proud magnetické střídavé pole.
Při vaření se šetří energie díky kratšímu ohřevu, ale také tím, že se varná zóny přizpůsobuje velikosti nádobí. Nikde vám nešlehají plameny plynu, ale zahřívá se pouze dno.
Např. u smažení masa se vám díky indukci maso rovnoměrně propeče a olej se tak nedostane do masa.

Bezpečnost

Indukční vaření je bezpochyby to nejbezpečnější vaření. I když se mnohdy dozvíte, že na plotýnku můžete sáhnout ihned po sejmutí hrnce, není to až taková pravda. Nicméně po šesti minutách už teplota varné zóny po sejmutí nádobí klesá až o 60°C. Indukce má obrovskou výhodu v tom, že po sejmutí nádobí plotýnka ihned končí s ohřevem a nemusíte se starat o vypnutí apod.
Plotýnku tedy dokážete zapnout pouze s nádobím, nikoli samotnou.

foto: AEGfoto: AEG

Úsporné vaření

Zvažujete-li koupi sporáku, vařiče nebo samostatné varné desky, všechny tyto spotřebiče se dají koupit jako indukční. Indukční plotna neohřívá sebe, ale pouze dno nádoby, tím pádem vám plotna nevytápí okolí a neplýtvá tak zbytečně energií. Tuto vlastnost ocení „kuchařky“ zejména v létě, kdy si v kuchyni nebudete přitápět plotýnkami. Indukční plotny vám uvaří vodu mnohem rychleji než sklokeramické desky nebo rychlovarná konvice.

Instalace

Pokud bydlíte v panelovém domě, nikdy se raději nepouštějte do instalace spotřebiče sami. Raději svěřte tento úkol odborníkům. Stává se, že v panelákách mnohdy není třífázový proud a při vaření by vám pak mohly vypadávat pojistky. Rodina se dvěma nebo třemi členy bohatě vystačí s dvouplotýnkovou varnou deskou.

Článek Indukce – vaříme na indukci byl publikován 15. dubna 2014 v 00.00 v rubrice Byt a Doplňky. Autorem článku je Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...