Nájem, exekuce a zničený byt

Tagy:  exekuce, nájem, pronajímatel, smlouva, bydlení, dluhy, nájemník

Sponzorované odkazy:

Nájem, exekuce a zničený byt

Setkali jste se někdy s exekucí? Bydlíte v nájemním bytě? Máte problémy splácet nájem? Nebo je u vás jiný problém, a máte problém s neplatiči?

Nájemníci

Koho si pustíte do bytu, asi nikdy nevíte, dokud nezačnou případné problémy. Může se stát, že pronajmete krásně zařízený byt a později se vám z něj stává kůlnička na dříví. Ale samozřejmě máte velkou šanci narazit na bezproblémové nájemníky.
I když na vás mohou nájemníci působit velice dobrým dojmem a sympaticky, ne vždy je pod pokličkou to samé. Ne všichni jsou takoví jako vy, spolehliví, slušní, neumí si vážit věcí apod.
Existuje spousta nájemců neplatičů, kteří buď peníze opravdu nemají, nebo „vyhazují“ peníze oknem a utrácejí na jiných nepodstatných věcech. Možná se právě vám stalo, že vám nájemci platí měsíční nájem po stokorunách, nezaplatili již několikátý měsíc nebo naopak neplatí vůbec.

autor:Usienautor:Usien

Jak na neplatiče?

Pokud nechcete utrácet velké peníze za právníky, soudní stání, platby exekuce a další poplatky s touto záležitostí spojené, doporučuji vám zajít do občanské poradny, kde vám zajisté rády pomohou.
Při sepisování nájemní smlouvy myslete opravdu na vše. Čtěte vše pozorně a kontrolujte raději dvakrát, co podepisujete. Schovávejte si účtenky od všeho, co je v bytě vaše a co patří nájemníkům. Dobré je si nechat podepsat od nájemníka soupisku vašeho majetku. Nikdy se tak nestane, že když bude vašim nájemníkem člověk s exekucemi na krku, že vám zabaví nábytek a majetek ve vašem bytě.

Vystěhování neplatiče

S vystěhováním neplatičů nájemníků bývá velký problém. Nájemní vztah k bytu může skončit z celé řady různých důvodů. Mezi ty nejčastější důvody patří samozřejmě uplynutí doby nájmu, jež je uvedeno ve smlouvě nebo výpověď jedné ze smluvních stran.
V případě, že sepisujete s nájemci smlouvu na dobu určitou, automaticky se smlouva prodlužuje, pokud nájemce stálé v bytě bydlí (cca 3 měsíce po ukončení nájemní smlouvy).
Podle současného občanského zákoníku je neplacení nájemného považováno jako hrubé porušení povinností nájemce. Pronajímatel bohužel nemůže neplatiče hned vystěhovat, ale musí nejdříve počkat nejméně 3 měsíce, a teprve poté může předat výpověď s výpovědní dobou (opět nejméně 3 měsíce).

Exekuce

Exekutor je státem jmenovaný úředník, který vymáhá pohledávky. To vše se děje prostřednictvím exekuce majetku. Exekutor může zabavit i věci, které jsou v bytě dlužníka (proto je dobré mít ve smlouvě uvedeno, vybavení a majetek, který patří pronajímateli). Nejčastěji exekutor začne zabavovat část mzdy, část nemocenské, mateřské, důchodu či podpory v nezaměstnanosti. Dlužníkovi z peněz nejčastěji zůstává tzv. nezabavitelné minimum.

Článek Nájem, exekuce a zničený byt byl publikován 9. ledna 2014 v 00.00 v rubrice Byt a Dům. Autorem článku je Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...