Kartotéka nejen pro domácí kancelář

Tagy:  kartotéka, kancelář, domácí kancelář, úložné prostory, dokumenty, zásuvky

Sponzorované odkazy:

Kartotéka nejen pro domácí kancelář

Jakmile se začnou hromadit dokumenty, je třeba zjednat pořádek. K tomu může výborně posloužit třeba i malá kartotéka, která jednak zajistí vzorný pořádek, na druhou stranu ale poskytne i dostatečnou ochranu dokumentům. Nemusíme se tedy strachovat, že důležitou listinu nalezneme ve špatném stavu, natož abychom měli potíže vůbec s jejím najitím.

Výběr kartotéky

Výběr kartotéky musí být promyšlený. Je velký rozdíl, zda kartotéku pořizujeme do kanceláře, domácí pracovny nebo pouze na osobní dokumenty s tím, že bude umístěna třeba někde v obývacím pokoji. Je dobré zvážit současné potřeby i vývoj do budoucnosti a vybrat takovou kartotéku, která bude věrně sloužit, ale přitom zbytečně nezabere cenný prostor.

Velikost kartotéky

Asi nejdůležitějším parametrem je velikost kartotéky, objem dokumentů, které dokáže bez potíží pojmout. Stále musí být dostatek prostoru na pohodlnou manipulaci s obsahem, přílišné natěsnání mimo jiné může také přispět k poškozování uskladněných dokumentů.

Typ ukládaných dokumentů

Kromě rozměrů kartotéky je důležitá také velikosti dokumentů, které se do ní budou ukládat. Jsou kartotéky dělané přímo na standardizované formáty, pokud však potřebujeme uložit dokumenty jiných rozměrů, je s tím třeba počítat.

Autor: IkeaAutor: Ikea

Řešení úložného prostoru

Další otázkou je, jakým způsobem chceme dokumenty ukládat, jak by měla být tedy kartotéka řešena. Existují zcela jednoduché kartotéky s několika málo zásuvkami, jiné jsou však členitější a nabízejí spíše množství menších úložných prostor.

Umístění kartotéky

Umístění kartotéky je také důležité, zejména pro domácí uživatele. Klasické jsou jednak tzv. kontejnery, tedy několik zásuvek tvořících skříňku opatřenou kolečky, která se zpravidla zasouvá pod pracovní desku stolu. Jedná se o výrazně kancelářské řešení, které však nalezne uplatnění i v mnoha domácnostech.

Autor: IkeaAutor: Ikea

K dostání jsou také samostatné skříňky mnoha různých velikostí, které lze umístit zcela kamkoliv. Mohou stát jako solitér, nebo být zakomponovány do interiéru a stát bok po boku dalším kusům nábytku.

Jen na pár dokumentů

Pokud máme skutečně jen pár dokumentů, můžeme vybírat z nepřeberného množství malých kartotékových skříněk a zásuvkových dílů, které lze umístit třeba na stůl či polici. Mnohé z nich mají také zajímavý design, takže rozhodně nebudou působit příliš studeně kancelářsky.

Článek Kartotéka nejen pro domácí kancelář byl publikován 19. června 2011 v 00.00 v rubrice Nábytek. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...