Na domácí kutění s pořádnou výbavou

Tagy:  součástky, kutění, DIY, eletrika, měřiče, diody, LED, elektronika

Na domácí kutění s pořádnou výbavou

V našich končinách bylo vždy samozřejmé, že se velká část domácnosti vybavila svépomocí. Prakticky nikomu tedy není cizí trend, který už několik let klepe ze západu na naše dveře. DIY neboli Do It Yourself je nám však už dávno znám.

Potřeba nebo koníček?

To, co Američané nazývají DIY a co zažívá v zámoří i na západě Evropy ohromný boom už po několik let, je pro nás něčím zcela samozřejmým. Dnes už sice výroba nábytku a dalšího vybavení i dekorací domácnosti není tak nutná, avšak v mnoha domovech se takovým činnostem stále věnuje hodně času. Těžko říct, zda je to zvyk nebo koníček. V každém případě však můžeme těžit z toho, co nám západ přináší. Tím jsou hlavně nové zajímavé materiály a také nástroje a pomůcky, které přinesou nové možnosti a zvýší požitek.

Led pásky aneb fantazii se meze nekladou

Mnozí hledají způsob, jak ozvláštnit interiér. Přitom nezřídka se jejich nápady stáčejí k efektnímu osvětlení. Mnoho takových situací mohou vyřešit LED pásky. Jejich použití je velmi široké, fantazii se meze nekladou. Dobře jsou použitelné třeba do dětských a studentských pokojů, kde udělají ten správný efekt. Kromě estetické funkce však také napomáhají k bezpečnosti. Hodí se všude tam, kde je potřeba upozornit, například u schodů. Zajímavého efektu s nimi dosáhneme i na zahradě.

Elektrika, na ni opatrně

Jedna z oblastí, do kterých bychom se neměli pouštět s takovou vervou, je elektroinstalace a obecně cokoliv, co souvisí s proudem. S tím by měli zacházet pouze školení a prozkoušení odborníci. My běžní smrtelníci bychom se měli omezit na výměnu krytek zásuvek či vypínačů a podobných záležitostí.

Mnoho domácností a kutilů však ocení možnost měřit různé elektrické veličiny. K tomu slouží jednoduché výrobky zvané multimetry. Ty neslouží ani tak ke kutění jako spíše ke kontrole, která je často mnohem důležitější. Pro náročnější pak jsou k dispozici i osciloskopy.

Jedna velká stavebnice

Pokud si přeci jen někdo rozumí s elektronikou, využije elektronické součástky stavbu nových zajímavých obvodů. Mnoho z nich funguje skutečně jako stavebnice, stačí udělat si nákres, seznam a směle vyrazit na jejich nákup. Není ani třeba připomínat, že se vyplatí nakupovat jen u solidního prodejce, který zaručí jejich kvalitu. Odbornost by měla být naprostou samozřejmostí zrovna jako taková nabídka, která splní naše očekávání.

Článek Na domácí kutění s pořádnou výbavou byl publikován 6. května 2011 v 08.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...