Chystáte zahradu na zimu? Nezapomeňte na motorové pily

Tagy:  Mountfield, pily, řezání dřeva

Chystáte zahradu na zimu? Nezapomeňte na motorové pily

Zbývá už jen pár dní, kdy ještě bude údržba zahrady před blížící se zimou příjemnou relaxací. Kromě úklidu spadaného listí, odpovídající péče o trávník nebo zazimování bazénu byste neměli zapomenout ani na ošetření keřů a stromů.

Motorové pily vám usnadní práci

Pokud se hodláte do všeho pustit ručně, nejspíš se váš aktivní odpočinek nevyhnutelně změní v lopotnou dřinu. Sáhnout však naštěstí můžete po celé řadě užitečných pomocníků. Při prořezávce dřevin oceníte především motorové pily, které navíc využijete také při přípravě dřeva na dlouhé zimní měsíce.

Jakou vybrat?

Na méně náročnou práci v blízkosti domu, kde je po ruce zásuvka, vám postačí elektrická pila. Mezi její přednosti patří snadná údržba a velmi tichý chod, nebudete tedy obtěžovat hlukem své sousedy. Pokud ovšem potřebujete výkonnější stroj a nechcete se ničím omezovat, vsaďte na pilu s benzinovým motorem. Z nich jsou mezi běžnými uživateli nejžádanější takzvané hobby a poloprofesionální pily.

Benzínová motorová pila Oleo Mac, zdroj: MountfieldBenzínová motorová pila Oleo Mac, zdroj: Mountfield

Uvážlivost se vyplácí

Při výběru konkrétního modelu byste neměli podlehnout iluzi, že nejdůležitějším kritériem je dlouhá lišta. Ta naopak – především nezkušeným uživatelům – práci znesnadňuje, navíc zvyšuje riziko úrazu. Nezbytné je tedy najít ideální poměr mezi délkou lišty a objemem motoru, což zaručí požadovaný výkon motorové pily, i odpovídající výsledek.

Vyšší výkon a ochranné pomůcky jsou základ

Počítejte také s rezervou výkonu: vždy volte o něco silnější motorové pily, než jaké pro běžnou práci potřebujete. Čas od času se vám vyšší výkon může hodit a pak svoji uvážlivost při nákupu oceníte dvojnásob. Nezapomeňte ani na vhodné ochranné pomůcky – pracovní rukavice, brýle (případně štít) a sluchátka by měly platit za samozřejmost.

Ochranné brýle, zdroj: MountfiledOchranné brýle, zdroj: Mountfiled

Článek Chystáte zahradu na zimu? Nezapomeňte na motorové pily byl publikován 8. listopadu 2010 v 09.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...