Domácí knihovna

Tagy:  kniha, četba, regál, ložnice, pracovna, lenoška, křeslo, knihovna

Sponzorované odkazy:

Domácí knihovna

Knihy patří k našemu životu a proto bychom pro ně měli mít i odpovídající místo, kam je budeme odkládat. Ne každý má ve svém bytě či domě prostor na samostatnou místnost, podle množství knih si vystačíme i s několika policemi či skříňkou.

Samostatná knihovna

Kdo má v bytě či domě dostatek prostoru, jistě jej nebude litovat využít pro účel knihovny. Samostatná místnost vyplněná knihami působí velmi vznešeným a uklidňujícím dojmem. Knihovna by kromě účelu bezpečného uskladnění všech knih měla poskytovat také pohodlný kout, kam se s knihou půjde uchýlit. Křeslo či lenoška je v takovém případě ideální volbou. Nutné je v knihovně také dbát na dostatečného osvětlení. O knihy je potřeba se starat a k tomu patří také pravidelná péče, kterou knihovnu budeme muset zahrnovat.

Autor: juhansoninAutor: juhansonin

Nenachází-li se knihovna v samostatné místnosti, bývá obvykle spojena s pracovnou. Tam mají knihy okamžité praktické využití a jsou vždy po ruce.

Zařiďte si knihovnu i v malém bytě

K uchování knih úplně postačí i regál z pevného materiálu, který unese váhu mnoha kilogramů, které do něj v podobě knih umístíme. Knihovnu můžeme postavit do ložnice či obývacího pokoje, kde bude jistým způsobem i interiérovým doplňkem. Četba je v posledních letech zejména díky internetu velmi zanedbávaná a rychle vymírá tradice knih. Je více než jasné, že je to velká škoda a vzdělaný člověk ví, že nad kouzlo knih nic nemá. Knihovna o svém majiteli leccos prozrazuje. Je-li umístěná na dobře přístupném místě, každá návštěva ihned pochopí, že přišla ke moudrému sečtělému člověku.

Duhová knihovna, autor: jdeeringdavisDuhová knihovna, autor: jdeeringdavis

Regál ve kterém budeme své knihy shromažďovat může být otevřený, v lepším případě uzavíratelný skleněnými dvířky. Dobré je, když knihovna designově zapadne do interiéru. Knihovna může být i poměrně úzká, díky čemuž se vede prakticky kamkoliv. Vedle knihovny je opět praktické umístit lenošku či křeslo, kam se s knihou posadíme.

Údržba knihovny

O knihovnu je potřeba náležitě se starat, obzvláště je-li otevřená a nic tak knihy nechrání. Tam, kde skladujeme knihy by mělo být sucho, je tedy důležité hlídat i vzdušnou vlhkost. Knihy je dobré pravidelně oprašovat a jednou za čas bychom měli vyčistit kompletně celou knihovnu.

Článek Domácí knihovna byl publikován 8. dubna 2010 v 00.00 v rubrice Nábytek. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...