Při zařizování domu nedělejte chyby!

Sponzorované odkazy:

Při zařizování domu nedělejte chyby!

Zařizujete si nový dům? Ve velké euforii můžete nakoupit zbytečný nábytek a dekorace. Tuto zábavnou činnost je třeba si řádně promyslet nejen rozpočet, ale sepsat si seznam, co bude třeba pořídit.

relaxacerelaxace

To platí i u větších rekonstrukcí. Bytoví designéři mají speciální programy a mohou si s nábytkem před umístěním virtuálně pohrát. Vám bude stačit metr, čtverečkový papír a inspirace. Nemusíte mít ani přílišnou vizuální představivost. Jakých nejčastějších chyb se při zařizování našich domácností dopouštíme?

Špatně zvolené záclony a závěsy

Příliš krátké záclony a závěsy působí komicky, před jejich pořízením si okna řádně přeměřte, přidejte na šířku dostatek látky, aby byly záclony a závěsy dostatečně nařasené. Výměna závěsů a záclon je také levnou přeměnou vzhledu interiéru, pokud se nechcete vrhnout do rekonstrukce, ale chcete to mít doma jiné.

nestavte vše ke zdinestavte vše ke zdi

Nevhodně rozestavený nábytek

Nejčastější chybou, kterou mnoho lidí dělá při zařizování nábytku, je to, že všechen větší nábytek postaví ke zdi. Prostor pak vypadá jako čekárna u lékaře. Nebojte se sedacích souprav do L, či do U. Křesel, která nestojí u zdi. Trošku se v prostoru rozmáchněte. Máte-li spojený obývací pokoj s kuchyní, část sedací soupravy může působit jako optický předěl.

příliš mnoho dekoracípříliš mnoho dekorací

Přehnané množství dekorací

Ano dekorativní vázy, polštářky, lampičky, to dělá dům domovem. Vyvarujte se však dvou věcí. Opakujícího se dekoru a příliš mnoha barev, struktur a potisků. Obojí působí rušivě. Raději zvolte třeba tři dekorativní polštářky, které se budou lišit strukturou použité látky, než třech příliš zdobených.

Akcentní zeď

Před pěti lety byla akcentní zeď, tedy ta, která byla vymalovaná jinou barvou než zbývající zdi v místnosti, velmi moderní. Předloni se od tohoto trendu upouštělo. Ale nic nedokáže vystoupit z nudy interiéru, jako právě jedna akcentní zeď, na niž pověsíme televizor, anebo před ni postavíme sedací soupravu. S ohledem na to, že strukturované tapety hlásí návrat, nebojte se ani jich.

snažte se o minimalismussnažte se o minimalismus

Příliš mnoho předmětů

Rodiny s dětmi bývají zcela zahlceny hračkami a potřebami pro děti. Už tak přeplněný dům nesmíme zhltit stohy knih, nedočtených časopisů a dekorací, které se nám sice v obchodě líbily, ale doma jsme pro ně neměli místo. A tak se krčí na poličce, lapají prach a rozčilují nás. Pokud se toho chcete vyvarovat, nakupujte pouze po důkladném rozmyšlení a držte se pravidla – jedno dovnitř, druhé ven. Koupíte-li novou dekoraci, nějaké okoukané se zbavte.

Článek Při zařizování domu nedělejte chyby! byl publikován 1. února 2022 v 09.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...