Jak se chovat ekologicky i při nákupu nového nábytku?

Sponzorované odkazy:

Jak se chovat ekologicky i při nákupu nového nábytku?

Ekologické smýšlení, trvalá udržitelnost – velice moderní a třaskavé téma posledních let. Ohledně udržitelnosti se v poslední době mluví zejména v souvislosti s nákupem nového oblečení, ale ekologicky byste měli přemýšlet i při nákupu nového vybavení a nábytku do vašeho domu.

Přijetím ekologicky šetrných možností a udržitelných zásad můžeme přispět k zelenějšímu a ekologičtějšímu světu. A přitom si užívat stylového a funkčního nábytku. Naštěstí nový nábytek nekupujeme tak často, a pokud volíte masivní dřevo, kov a sklo, vždy je možnost nepoužívaný nábytek ekologicky zlikvidovat. Při nákupu plastových boxů dávejte přednost těm, které jsou vyrobeny z recyklovaného plastu.

Nábytek mívá nejrůznější povrchové úpravy – barvení, lakování apod., proto by měla být vaší první volbou koupě nábytku, na jejichž výrobu byly použity zdravotně nezávadné barvy. V dnešní době si spousta výrobců zakládá na tom, aby byl nábytek nehořlavý – zajímejte se o to, díky jakým přísadám je nehořlavosti dosaženo.

Raději při pořízení nových kousků do vašeho domova investujte pár tisícovek navíc, ale mějte jistotu, že máte doma nábytek z masivního dřeva, který bude odolný, vydrží i vyrůstání vašich dětí a nebudete muset každé dva roky nábytek měnit, jak tomu často bohužel bývá u sektorového nábytku.

Nábytek, který kupujte, nemusí být nutně nový, pokud se vám hodí starožitné kousky, vydejte se nakupovat nábytek do antikvariátu. Nebo si předělejte k obrazu svému starožitný nábytek po babičce – v dnešní době není vůbec složité, nechat si přečalounit starší křesla, či pohovky.

Preferujte značky nábytku, které používají minimální a ekologické obalové materiály, čímž omezují zbytečné plýtvání.

Když si necháte vyrobit nábytek z masivního dřeva na míru od místních živnostníků, budete mít jistotu, že máte doma neokoukaný a originální kousek, navíc ušetříte za dopravu. A zmenšíte uhlíkovou stopu, kdy se nábytek dováží tisíce kilometrů do meziskladů a skladů.

Nábytek by se měl dát snadno udržovat, čalounění by se mělo lehce vyčistit, popřípadě vyprat, pokud bude nábytek čistý a opečovávaný, vydrží vám mnohem déle.

Článek Jak se chovat ekologicky i při nákupu nového nábytku? byl publikován 6. února 2024 v 07.00 v rubrice Nábytek. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...