Prach a roztoči jsou největšími nepřáteli domácí pohody

Sponzorované odkazy:

Prach a roztoči jsou největšími nepřáteli domácí pohody

V závislosti na tom, kde se nachází váš domov, se u vás více, či méně objevuje prach. Na samotě u lesa budete mít méně prachu v domácnosti, než ve městě u frekventované silnice.

Prach, pyl a roztoči dokáží ztěžovat úklid, ale i váš pobyt doma, pokud máte alergie. Nyní na jaře se alergici bojí i větrat, protože žlutý pyl se roznáší všude. Řešením jsou pro ně protipylové sítě do oken a používání čističky vzduchu a bohužel také antihistaminik. Nánosy prachu a pylu nejenže působí nevzhledně, ale také zhoršují dýchání a domácí pohodu.

Utírání prachu rozhodně nepatří mezi nejoblíbenější činnosti v domácnostech, navíc, když jste doma všichni alergici, musíte se domluvit, komu tato „zábava“ připadne.

Prach je všude, i když pohledově to nevypadá, jeho mikročástečky jsou ve vzduchu. Když stelete postele, do vzduchu se navíc uvolní i roztoči, kteří tak rádi obývají naše matrace, polštáře a čalouněný nábytek. I když investujete do speciálních povlaků na polštáře a peřiny, množení roztočů to zcela nezabrání. Je důležité lůžkoviny pravidelně prát a větrat.

Dalším místečkem, kde se prach a roztoči rádi zdržují jsou koberce s vysokým vlasem. Pokud nemáte extrémně výkonný vysavač, který disponuje mokrým vysáváním, prachu z koberce se jen tak nezbavíte. Jediným řešením je se koberců úplně zbavit a podlahy stírat tzv. „na mokro“. Máte-li doma domácí mazlíčky, často je vyčesávejte, ať není v bytě tolik chlupů. Na srsti psů a koček je také spousta alergenů. Proto byste svého zvířecího miláčka měli občas i vykoupat, zejména pokud s vámi sdílí postel.

Investujte do robotického vysavače, který za vás denně vysaje prach z podlahy, stírejte minimálně dvakrát týdně, měňte filtry v čističce vzduchu a větrejte, když není venku vítr, nebo po dešti, který dokáže pyl a alergeny spláchnout. Nejlepší doba na větrání je brzy ráno, pokud ovšem není pod vašimi okny zrovna dopravní špička.

Nekonečné utírání prachu vám usnadní i používání speciálních čisticích prostředků, moderní jsou ty, které využívají nanotechnologií, které dokáží omezit novému přibývání prachu. Na úklid jsou také vhodné speciální hadříky z mikrovlákna, které do sebe umí absorbovat větší množství prachu, aniž by se z nich šířil do ovzduší.

Článek Prach a roztoči jsou největšími nepřáteli domácí pohody byl publikován 2. května 2023 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...