Zahrada ohleduplná k životnímu prostředí

Zahrada ohleduplná k životnímu prostředí

V dnešní době čím dál více domácností věnuje pozornost tomu, jak chování jejich rodiny ovlivňuje životní prostředí. Nemusíte končit pouze u třídění odpadu a založení kompostu. I vaše zahrada může být tzv. eko-friendly. Jak na to?

Šetřete vodou

To vás jistě napadlo jako první varianta, že? Nejen proto, že vodné nás stojí čím dál více, ale v krajině obecně je čím dál méně vody. Věděli jste, že pouze kolem dvou procent vody na světě je pitné? Šetřit vodou můžete po vzoru našich předků. Pod okapy můžete umístit nádoby na vodu, různě po zahradě rozmístit sudy a další nádobky na sběr vody, kterou pak budete vaše plodiny a květiny zalévat. Ušetřit vodou vám pomůže také správný výběr pro pěstování rostlin. Když zasadíte rostlinu, která má ráda stín a vlhko, na sluníčko, z logiky věci ji budete muset více zalévat. Přesazením takové rostliny, můžete ušetřit pěkných pár litrů vody ročně.

Ekologická údržba zahrádky

Samozřejmé bude nepoužívat průmyslová hnojiva, přednost dejte hnoji a kompostu. Místo sekačky na benzín, či elektřinu, na menší plochy využijte kosu a nebudete muset do posilovny. Trávník sekačkou také nemusíte sekat tak často, předejdete jeho spálení sluncem, odpadne vám zalévání trávníku a ušetříte přírodu, ale i vaši peněženku.

Nekupujte na zahradu zbytečné plasty

Ať už se jedná o kyblíky, zahradní náčiní, či květináče, nekupujte nové a nové plasty na zahradu. Přednost dejte kovovému, či dřevěnému zahradnímu nábytku – stejně vám vydrží mnohem déle, než ten plastový. Kyblíky mohou být plechové a nářadí kovové s dřevěnou rukojetí. Snažte se co nejvíce používat věci, které již stejně doma máte, pro spoustu vybavení, které byste vyhodili, můžete najít nové využití. Co třeba stará vana? Ta na zahradě poslouží k nejrůznějším účelům – od provizorního bazénku pro vnoučátka, přes maličkaté zahradní jezírko, po nádobu na dešťovou vodu.

Článek Zahrada ohleduplná k životnímu prostředí byl publikován 13. srpna 2022 v 08.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...