Jak v domácnosti zlepšit kvalitu vzduchu?

Sponzorované odkazy:

Jak v domácnosti zlepšit kvalitu vzduchu?

V topné sezóně spousta z nás trpí suchou pokožkou, která svědí, jiní zase pozorují suchý kašel, věčně ucpané dutiny, či nepříjemné sucho v ústech. Nemáte-li doma zvlhčovač vzduchu, či čističku vzduchu s touto funkcí, můžete si příznivější klima v domácnosti zařídit pomocí babských rad.

Jak zlepšit vzduch v místnostiJak zlepšit vzduch v místnosti

Přílišné sucho v domácnosti také poškozuje vaši obranyschopnost, protože nosní i ústní sliznice jsou suché, a méně chráněné před viry a bakteriemi. Ani domácí mazlíčci či pokojové květiny přílišné sucho neocení.

Nejjednodušším způsobem je dát na plotnu vařit hrnec s vodou, do které můžete dát nějaké koření, či třeba pomerančové slupky, budete mít doma nejen vlhčí vzduch, ale i provoněné místnosti. Pokaždé když vaříte, uvolňuje se do vzduchu pára, která přirozeně vzduch zlepšuje.

Vodní pára zvlhčí přirozeně klima v místnostiVodní pára zvlhčí přirozeně klima v místnosti

Nechce-li se vám vařit, můžete po sprchování nechat otevřenou koupelnu, aby šla vlhkost do celého domu, anebo převařte vodu v rychlovarné konvici a nalijte ji do nějakých nádob a rozmístěte po bytě. (Tyto rady neaplikujte v bytě, ve kterém se snadno objevují plísně).

Jednoduchým tipem, jak zvlhčit vzduch v místnosti je položit vlhký ručník, či utěrku na radiátor. Prodávají se i speciální odpařovače, které na topné těleso jednoduše zavěsíte. Stejně dobře funguje i mokrý ručník pověšený u ventilátoru.

Vlhkost prospívá při problémech s dýchacími cestamiVlhkost prospívá při problémech s dýchacími cestami

Horká voda vám pomůže i se zdravotními problémy

Rodiče dětí, které trpí laryngitidou, určitě vědí, že vlhký vzduch pomáhá předcházet záchvatům kašle, vlhko usnadňuje dýchání, zvlhčuje dýchací cesty a malým dětem uleví. Horká voda vám také pomůže uvolnit ucpané dutiny. Už naše babičky věděly, že inhalace páry spolu s bylinkami, uleví od bolesti dutin a rýma se snadněji spustí.

Článek Jak v domácnosti zlepšit kvalitu vzduchu? byl publikován 8. března 2022 v 08.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...