Víte, jak se starat o elektroniku?

Sponzorované odkazy:

Víte, jak se starat o elektroniku?

Někteří z nás jsou stále ještě doma na homeofficu a krom toho, že jste si na podzim rychle zařizovali provizorní domácí kancelář, která se ukázala dlouhodobou, vás jistě zajímá, jak se starat o elektroniku.

Jak se starat o elektronické vychytávky?Jak se starat o elektronické vychytávky?

Díky statické elektřině, která všechny elektronické vychytávky obklopuje, jsou nejrůznější gadgety skvělými lapači prachu. Víte, jak se starat o televize, monitory, počítače a notebooky tak, aby na nich nebyl prach, ale zároveň jste přílišným cíděním a čištěním nepoškodili jejich obrazovky, reproduktory, či funkčnost?

Ano, jistě stačí je čas od času ošudlat prachovkou, asi možná i lepší než nic, ale pokud je váš notebook a tiskárna vaším „výrobním prostředkem“, měli byste se o ně starat. V době, kdy se většina národa přesunula z kanceláří do domovů, narostla poptávka po kancelářské technice a na** kvalitní notebook** se u velkých prodejců elektroniky čekalo i déle než měsíc. To je další důvod, proč byste měli péči o ně věnovat pozornost, protože, když se pokazí, nebudete si moci dovolit být měsíc bez práce, jen protože čekáte na dodání notebooku. Vašeho šéfa to jistě nebude zajímat.

Notebook je plný bakteriíNotebook je plný bakterií

Nejen čištění, ale i dezinfekce

Myslím, že většina z nás si v životě nikdy tak často neumývala ruce jako v posledním roce. Už jsme na slova jako viry, bakterie, dezinfekce alergičtí, ale pokud u počítače, či notebooku sedíme každý den, je třeba čas od času chtě nechtě klávesnici a myš vydezinfikovat.

Mastné otisky na klávesnici a bakterie z neumytých rukou jsou tak to nejmenší, co vás může trápit. U počítačů a notebooků je obyčejný prach velmi nebezpečný. Usazuje se nejen na obrazovce monitoru a časem může narušit barvy a jas. Ale také v otvorech na větrání a může dokonce způsobit požár.

O svou techniku se dobře starejteO svou techniku se dobře starejte

Čas od času, tak nechte notebook, či počítač odborně vyčistit od prachu a nečistot zevnitř. Pokud nejste odborníci, raději notebook sami nerozebírejte podle tutoriálu na internetu. Uvidíte, že notebook bude fungovat rychleji a vy budete vědět, že je o něj dobře postaráno.

Co můžu pro svůj počítač udělat doma?

Občas můžete větrací průduchy vysát obyčejným vysavačem. O monitor a klávesnici se můžete postarat odborněji. Existuje spousta speciálních přípravků, některé na bázi nanotechnologií, které brání přílišnému usazování prachu. Ani ty otisky nejsou při použití speciálního čističe tak viditelné.

Nikdy na čištění notebooků nepoužívejte klasické vlhčené ubrousky na úklid, ale pouze ty speciální. Zapomeňte také na příliš abrazivní prostředky, anebo klasické spreje na okna! Mohou poškodit velmi citlivé LCD monitory.

KlávesniceKlávesnice

Klávesnice

Neumíte-li klávesnici rozebrat, čas od času jí dopřejte hloubkové čištění od všech možných drobečků. Existují na to speciální čisticí gely, které z mezírek mezi písmenky do sebe absorbují všechny nečistoty. Nezapomínejte ani na hygienu. Víte, že taková obyčejná myš a klávesnice mají na sobě více choroboplodných zárodků než sedátko na toaletě? Tam se s bakteriemi tak nějak počítá a všichni jej často dezinfikují. Ale na ovladače na televizi, klávesnice a mobily se tak nějak zapomíná. Minimálně jednou za týden je přetřete antibakteriálním ubrouskem.

Foto: Pixabay.com

Článek Víte, jak se starat o elektroniku? byl publikován 31. července 2021 v 09.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...