Nezapomínejte na servis klimatizace

Nezapomínejte na servis klimatizace

Máte rádi teplé letní počasí, ale nepříjemně se vám v horku pracuje? A nebo letní teploty moc neoceníte? Ideální pro vás bude využit služby klimatizace, ať už rezidenční, průmyslové či automobilové. Přečtěte si náš článek a zjistěte více.

Jak klimatizace funguje?

Klimatizace, označované zkratkou AC pocházející z anglického air conditioning, je zařízení, které upravuje vzduch v místnosti či dopravním prostředku. Jeho hlavní funkcí je snížit teplotu vzduchu uvnitř a teplo odvádět ven.

Klimatizace vzduch v místnosti ochlazuje, filtruje, odvlhčuje, či dokonce dokáže při zpětném chodu fungovat i jako topení a prostor ohřívat. Liší se takto od ventilace, jež vyměňuje vzduch za čerstvý venkovní.

V hlavní části klimatizace, tepelném výměníku, dochází k ochlazování vzduchu na požadovanou teplotu stlačením a následným zkapalněním plynů. V další části je systém, který odvádí odpařené teplo pryč z klimatizovaného prostoru.

Nezapomeňte na kyslík

Je dobré upozornit, že i při použití klimatizace je potřeba větrat, neboť klimatizace nemůže nijak změnit koncentraci oxidu uhličitého ve vzduchu. Větrat je tedy stále důležité, aby byl zajištěn dostatečný přísun kyslíku.

Klimatizace = ochlazovač vzduchu? Není tomu tak.

V dnešní době se na trhu zákazníci mohou setkat s takzvanými ochlazovači vzduchu a kvůli obvyklé neznalosti problematiky klimatizací zákazníky se může zdát, že se jedná o totožný produkt, ale není tomu tak. Mezi klimatizací a ochlazovačem vzduchu je zásadní rozdíl.

Klimatizace využívá chladivo (nejčastěji s označením R410A nebo R407C) a snižuje okolní vlhkost. Oproti tomu, ochlazovače vzduchu pro tento účel mají vodní nádrž a teplotu snižují vypařováním vody, což vede k vysoké vlhkosti vzduchu. Klimatizace jsou celkově účinnější a výkonnější.

Nezapomeňte ani na pravidelný servis

Využíváte klimatizaci převážně v letních měsících naplno a cítíte nepříjemný zápach? Vaši klimatizaci bude potřeba vyčistit či opravit. Jako každý jiný přístroj i klimatizace potřebuje pravidelnou údržbu a servis, aby vám bez potíží fungovala několik let. Víte, proč je to nutné?

Za prvé, chladící médium pomalu ubývá a je potřeba jej doplňovat, aby nebylo zbytečně přetěžováno a kvalitně fungovalo. Za druhé, v systému se množí plísně a bakterie, které mohou způsobit nepříjemný zápach, a navíc tím ohrožují i vaše zdraví. A naposledy, klimatizace se postupně zanáší nečistotami a vodou, což může způsobit závady na kompresoru, které se často velmi prodraží.

Předejděte těmto problémům a kontaktujte nás. Pomůžeme vám s výběrem i následným servisem klimatizací různých typů.

Článek Nezapomínejte na servis klimatizace byl publikován 21. června 2019 v 21.45 v rubrice Dům. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...