Průtokové ohřívače jako úsporné a efektivní řešení ohřevu vody

Průtokové ohřívače jako úsporné a efektivní řešení ohřevu vody

Průtokové ohřívače představují velmi výhodné řešení přímého ohřevu vody. Ušetří vám místo, vodu i energii.

Při správném používání ušetříte

Efektivnost elektrických průtokových ohřívačů vyplývá z toho, jak fungují. Zapínají se teprve se spuštěním vody a nepotřebují žádný zásobník. Slibují tak neomezené množství teplé vody. Průtokové ohřívače ohřívají vodu nikoliv na nejvyšší možnou, ale na přesně požadovanou teplotu, čímž se dočkáte úspory energie. Díky tomu, že teplá voda z kohoutku, hadice apod. poteče ihned, minimální budou i ztráty vody, není již třeba odpouštět žádnou studenou vodu. A tím šetříte i svůj drahocenný čas.

Často diskutovaným tématem je v souvislosti s průtokovými ohřívači jejich výkon, respektive nutný příkon. To, jak vysoký jej potřebujete, bude záviset na způsobu používání. Pro mytí rukou, omývání nádobí apod. stačí příkon v rozmezí 3,5–9 kW, na sprchování bude potřeba 11–17 kW a napouštění větších objemů vody (například vany) bude vyžadovat 18–24 kW. Vyšší příkon některých ohřívačů lze vyřešit pořízením zvýhodněného tarifu, například pro přímotopné vytápění nebo tepelné čerpadlo. Dvoutarifní sazbu lze využít i pro další elektrospotřebiče. Z hlediska zátěže na jističe je ohřívač přizpůsoben elektricky tak, že automaticky zajistí vypnutí jiného spotřebiče, například elektrokotle, po dobu jeho práce, aby nedošlo k přetížení domácího rozvodu elektřiny. ¨

Pokud plánujete ohřívač do domácnosti instalovat dodatečně, dejte si pozor na maximální příkon vašeho jističe. Musíte zkontrolovat, aby odpovídal vašim potřebám.

Přečtěte si také: Jak vybrat průtokový ohřívač vody? Důležitá je teplota vody, průtok i potřebný příkon

Kde všude lze elektrické průtokové ohřívače využít?

Zanedbatelných tepelných ztrát a energetické výhodnosti průtokové ohřívače dosahují pouze při správném místě jejich instalace. Často se využívají všude tam, kde mimo energetických úspor požadujeme rychlou dodávku teplé vody. Instalace v chatách, chalupách, v kancelářských nebo dílenských prostorách je velice efektivní.

Velkým benefitem průtokových ohřívačů vody jsou jejich malé rozměry. Snadno se tak vejdou do těsné blízkosti místa, odkud chcete teplou vodu odebírat. Typicky se nachází přímo pod umyvadlem, pod či nad kuchyňskou linkou nebo v těsné blízkosti sprchového koutu.

Moderní průtokové ohřívače se dnes vyrábějí v elektronické verzi. Ta má oproti starší hydraulicky řízené konstrukci výhodu v možnosti přesného nastavení požadované teploty vody. Dokáže tak ušetřit až 20 % nákladů na elektrickou energii a vodu.

Můžete si zvolit beztlaký nebo tlakový průtokový ohřívač.

  • Beztlaký průtokový ohřívač – hodí se pouze pro jedno odběrné místo a podmínkou pro jeho vyžívání je instalace speciální vodovodní baterie. Díky tomu, že v beztlakém ohřívači nejsou přítomny součástky namáhané tlakem vody, jde o výrobně a cenově úspornější variantu ohřívačů.
  • Tlakový průtokový ohřívač – může být využit pro jedno i pro více odběrných míst a bývá většinou umístěn na větvi s teplou užitkovou vodou způsobem, který zajišťuje, že vzdálenost mezi ohřívačem a vodovodní baterií bude co nejmenší. Opět jde o velmi ekonomický způsob ohřevu vody.

Průtokové ohřívače od Wterm

Společnost Wterm a její pracovníci se na výrobu, inovaci a prodej elektrických ohřívačů vody včetně veškerého potřebného příslušenství již dvě desítky let specializuje. Ve své nabídce má průtokové ohřívače pro různá využití a různé technické možnosti. Od domácího použití s příkony v řádech jednotek kW až po 36 kW průmyslové průtokové ohřívače.

Mimo to nabízí také zásobníkové, akumulační nebo kombinované bojlery, které představují alternativu k elektrickým průtokovým ohřívačům. Neposkytnou vám však neomezený odběr vody a jsou náchylné na její tepelné ztráty.

Elektrické průtokové ohřívače Wterm jsou známé jednoduchou a rychlou montáží, která nepředstavuje problém ani pro laika.

Wterm Energy

Wterm – průtokový ohřívač vody EPPE

Obsluha a užití průtokového ohřívače EPPE

Článek Průtokové ohřívače jako úsporné a efektivní řešení ohřevu vody byl publikován 2. května 2019 v 22.15 v rubrice Dům. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...