Jaro klepe na dveře: Jste připraveni?

Tagy:  květináče, samozavlažovací truhlíky, Habitat

Jaro klepe na dveře: Jste připraveni?

Jarní ráz počasí nám za okny již občas probleskne, i když celkově to na jaro ještě tak moc nevypadá. Střídavý déšť a vítr, také sníh s ledovkou, to jsou dnešní tváře počasí. I přesto je dobré být připraven a zamýšlet se již nyní nad nastupujícím jarem, které sice pomalu, ale jistě klepe na dveře. Jste připraveni a máte již plán pro vaši zahradu, která nyní ještě spí?

Ano, na práce v zahradě se můžete připravit docela dobře již nyní. Určitě není od věci předpěstovat si sazeničky – zasetím semínek do malých nádobek – ideálně na parapet okna. A tak v teple domova mít vše pěkně připraveno a pak jen přemístit na zahradní záhonky.

Kdo je připraven, není překvapen

Včasný výsev potřebných sazeniček doma do malých květináčů a truhlíků, je možný již nyní – v únoru. Je to nejjednodušší způsob jak se připravit včas na jarní dny. Dle hesla: „Kdo je připraven, není překvapen“.

Takto předpěstovat lze mnoho druhů rostlin, především zeleniny. Které to jsou? Kupříkladu všechny saláty, cibule, paprika, brokolice, celer, rajčata, lilek a petržel. Vše si pěkně doma připravíte a v březnu nebo dubnu přemístíte jednoduše na záhonky vaší zahrady. Žádný stres, jen kvalitní a dobrá úroda.

Znát podmínky

Je užitečné a důležité znát podmínky, za nichž ta která rostlinka prospívá. Tedy při jaké teplotě, v jakém umístění (hodně nebo málo světla, slunce, stínu) a s jak častou zálivkou se jí bude dařit. Zálivku lze dnes celkem v pohodě vyřešit samozavlažovacími truhlíky, ale to ostatní musíte zvážit a pro každou rostlinu udělat jen vy sami.

Sejeme za okno

K kvalitnímu předpěstování sazenic do zahrady je ideální květináče či truhlíky naplnit ze dvou třetin vhodnou zeminou, na ni rovnoměrně rozvrstvit semena a ty překrýt ještě slabou vrstvou hlíny. Vše na povrchu provlhčete postřikem čisté vody, a poté překryjte třeba sklenicí, igelitem, či podobnou průhlednou krytinou tak, aby k semínkům pronikalo co nejvíce světla. Pravidelně roste, občas překrytí odklopte a provětrejte.

Pokud se budete každé rostlince věnovat správně, čeká vás potěšení z prospívajících a silných rostlinek, které ve vhodném čase usadíte do záhonků vaší zahrádky. Vše potřebné (nejen) pro zahradničení najdete na Habitat-cz.cz. Určitě se zde vyberete z mnoha zajímavých a trendy kousků.

Zdroj foto: Selim/Flickr.com; Habitat.cz;

Článek Jaro klepe na dveře: Jste připraveni? byl publikován 18. února 2016 v 23.30 v rubrice PR články. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...