I zimní grilování má své kouzlo

I zimní grilování má své kouzlo

Letošní grilovací sezona pomalu končí a se zkracováním dne a večerním ochlazováním se většina běžných přenosných zahradních grilů bude stěhovat do garáže, sklepa či zahradního domku na zimní spánek. Je to proto, že většina z nás má grilování spojeno výhradně s pravým letním počasím s dlouhými večery a teplou nocí.

Následujících pár řádek by Vás mohlo přesvědčit, že ani po letních prázdninách a dovolených není nutno na grilování zcela rezignovat a že i za poměrně nízkých teplot se stále dá venkovní grilování pěkně prožít a jisté odlišnosti od letního grilování mohou nakonec přinést vítanou změnu a zpestření.

Podzimní romantika

Zahradní krb i zahradní gril vydávají velké množství tepla, které je v létě zbytečné nebo spíše na obtíž všem okolo. Ovšem za chladnějších podzimních či zimních dní nemusí toto teplo unikat jen tak nazmar. Rozpálené dřevěné uhlí či dřevo v zahradním krbu nebo grilu se stává příjemnou možností ohřátí a tak dochází k přirozenému semknutí společnosti kolem takového zdroje tepla. Ve spojení s jiným typem nápojů, než na jaké jsme si zvykli při letním grilování, se stává takové podzimní či zimní grilování velmi příjemnou až nevšední záležitostí. Chce to teplé oblečení a místo vychlazeného piva nebo ledového mojita spíše nějaký teplý nápoj s něčím ostřejším, svařené víno a podobně. Rovněž grilované pokrmy asi budou mít trochu jiné složení a přílohy by měli být zvoleny s ohledem na rychlé chladnutí.

Po sezoně můžete výrazně ušetřit

S přihlédnutím na výše uvedené možnosti se nákup zahradního krbu na podzim, tj. po sezoně již možná nebude zdát tak absurdním. Kromě uvedených příjemných zážitků se nákupem v podzimní a zimním období dá někdy i ušetřit. V zimním období mohou někteří prodejci či výrobci nabízet mimosezonní slevy nebo předvánoční akce. Není od věci připomenout, že dodací lhůty a výběr z celého sortimentu bez vyprodaných položek může takový zimní nákup venkovního krbu zvýhodnit. Na druhou stranu nelze počítat s tím, že obchodní řetězce budou v zimním období mít tento sortiment skladem a spoléhat se lze spíše na výrobce a jejich menší prodejce v kamenných provozovnách či na e-shopy s tímto sortimentem.

Bez časového tlaku přicházející grilovací sezony, dovolených a prázdnin budeme mít dostatek času si zahradní krb v klidu vybrat, připravit si vhodný podklad a upravit prostor i nejbližší okolí. Takové přípravné práce a závěrečná montáž krbu se dají realizovat až do mrazů. V případě tak teplých a suchých zim, jaké jsme tu měli v posledních letech je taková možnost ještě reálnější. A hned se dá nově instalovaný venkovní krb i vyzkoušet, tak jak bylo doporučeno v předchozích několika větách. Ale pozor! Vychlazené materiály zahradního krbu mají větší tendenci vytvořit vlasové trhliny, proto roztápějte trochu pomaleji tak, aby se těleso krbu pomalu a bez tepelných rázů prohřálo. Zároveň postupně a neškodně odejde z materiálů i zvýšená vlhkost, o kterou v podzimních a zimních měsících nemusí být nouze.

Takže odpovědět na otázku v titulku lze „ano“. Pořídit si zahradní krb nebo i venkovní gril mimo grilovací sezonu může mít svoje výhody při nákupu a instalaci a ani využití těchto zařízení v období, kdy na zahradu chodíme jen zřídka, nemusí být zcela vyloučeno.

Článek I zimní grilování má své kouzlo byl publikován 23. září 2015 v 22.15 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...