Hluk v paneláku aneb jak odhlučnit byt

Tagy:  hluk, sousedé, akustika, plovoucí podlaha, izolace, rámus, odhlučnění

Sponzorované odkazy:

Hluk v paneláku aneb jak odhlučnit byt

Co dělat, když vám sousedi nepříjemně dupou nad hlavou, otřásají se vám skleničky a slyšíte každé druhé slovo? Hluk vadí každému, dokáže nepříjemně ovlivnit vaší náladu. I když se hluk vyčítal spíše starším panelákům, bohužel se často objevuje i u nových staveb.

Máme doma dítě

Děti a hračky je mnohdy pro nájemníky bytů doslova noční můra. Děti si s plastovými hračkami dokáží hrát hodiny a tím pádem i hodně pozlobit nejen samotné rodiče, ale také sousedy. Prvním krokem, co musíte v bytě opatřit, je správná volba podlahové krytiny. Vlastně se nejedná ani tak o druh krytiny, ale zejména způsob jejího položení. Nejefektivnější bývají speciální zvukové izolace, dále akustické stropní panely.

Plovoucí podlaha

Plovoucí podlahy vypadají v bytě krásně. Zámkový systém dovolí podlahu položit během pár hodin. Právě takový druh podlah, které se nelepí, dokáží nepříjemně zvýšit hlučnost.
Pokud si pořídíte protihlukové podložky, možná pouze „vyhodíte“ peníze oknem. Tyto podložky během pár let vypraskají a jsou poté nepříjemně slyšet. V případě, že podlahu přilepíte, získáte tzv. ucelenou celomasivnost a tím pádem se i sníží hlučnost.

Jak zabránit hluku?

Zvuk se nenese pouze podlahou, ale také vzduchem. Jen si zkuste vybavit ten pocit, když se vrátíte z práce domů, chcete si odpočinout a užívat ticha, ale hluk od sousedů vám nedovolí v klidu relaxovat. Jak ale ztlumit sousedy nebo hluk ze silnice? Jestliže máte stará okna, vyzkoušejte jejich výměnu za plastová.
Hluk se šíří nejen podlahami a sklem, ale také spárami. Je proto nutné zajistit kvalitní těsnění, které alespoň částečně odhluční nepříjemné zvuky. U dřevěných oken by měla být nejméně dvě těsnění, u plastových a hliníkových cca tři. Pokud vám finance nedovolují opatřit si kvalitní těsnění, vyzkoušejte levnější variantu – textilie. Stačí si na okna pořídit těžké závěsy, které alespoň malou část hluku dokážou pohltit.

Hluční sousedé

Jednoznačně nejnepříjemnější je hluk, který se line od sousedů. Hlučná domácnost nad hlavou dokáže znepříjemnit celý den. Noční můrou zejména obyvatel paneláků jsou právě hluční sousedé. Nedostatečně izolované podlahy pak promění sousedy v hotové peklo. V případě že hluk přichází shora, pořiďte si akustické neprůzvučné podhledy. Slyšíte-li hluk z bočních stěn, pak lze přemýšlet o předsazení stěny nebo akustické příčky. Jediná nevýhoda tohoto odhlučnění je zmenšení prostoru.

Článek Hluk v paneláku aneb jak odhlučnit byt byl publikován 11. dubna 2014 v 00.00 v rubrice Byt. Autorem článku je Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...