Nová výstavba – změny v občanském zákoníku

Tagy:  rozhovor, byt, nový zákoník, developer, stavba domu, stavba, zákon

Nová výstavba – změny v občanském zákoníku

Následující řádky vás seznámí se změnami a dopady nového občanského zákoníku. Rozhovor poskytla Jana Sečkářová, ředitelka společnosti M&K Development, která stojí například za projektem rodinných bytů v Praze, Čakovický park. Pojďme se společně podívat, jaké otázky byly položeny a zodpovězeny.

Dotknou se nějak změny v občanském zákoníku na výstavbu nových bytů?

Ano, dotknou a to velmi. Nejedná se pouze o samotný zákoník, ale samozřejmě i o další doprovodné normy a různé vyhlášky. Největším problémem není samotný obsah zákona, ale jeho forma, kterou si každý může vyložit různým způsobem. Je nutné si veškeré novinky dopodrobna nastudovat a seznámit se s jeho obsahem.

Kdo bude mít zisk z nových změn? Developer nebo zákazník?

Základní změna v občanském zákoníku se týká ochrany zákazníka. Zastávám se ovšem toho názoru, že největší zisk z celé změny nového zákoníku budou mít hlavně šikovní advokáti a právní zástupci. Právní rozbor smluv desítek developerů ukázal, že smlouvy jsou často velice jednostranné. A právě nevyvážené smlouvy může zneplatnit soud a výrazně tak poškodit jméno stavitelů bytů.

Obsahuje nový zákoník nějaké konkrétní ustanovení, díky kterému se naskytnou developerům problémy nebo naopak něco, co jim dokáže ulehčit život?

Nevýhodou je, jak již bylo řečeno, zejména forma zákona, kterou si každý může vyložit jiným způsobem. Dalším problémem může být zavádění a prodloužení různých lhůt. Kvůli různým oznamovacím termínům se samozřejmě začíná zvyšovat i administrativní přítěž. Např. stojí za to zmínit fakt, že katastrální úřad do nedávna zvládl nějakou činnost do pár hodin pouze oznámit na internetu. S nabitím nového zákona se musí provést písemně a do určitého termínu. Záznam už tak snadno na internetu nezkontrolujete, ale pouze za peníze. Další nevýhodou je, že mnohé úkony už bohužel nejsou bezplatné, ale byly zavedeny platby.
Nová úprava zákoníku samozřejmě přináší i jisté výhody, např. způsob stanovení plochy bytu do určité výše, což nemá vliv na kupní cenu.

Budou byty dražší nebo levnější?

Daň z přidané hodnoty se v dnešní době platí jak za pozemek se stavbou, tak pod stavbou. Bohužel ceny bytů je nutné zvýšit o daň, která se v současné době odvádí ze zastavěného pozemku.

Rozhovor vyšel v novinách Deník 3.3 2014 v sekci Moje peníze.

Článek Nová výstavba – změny v občanském zákoníku byl publikován 28. března 2014 v 15.45 v rubrice Dům. Autorem článku je Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...