Ptačí krmítka a budky. Připravte se na zimu!

Tagy:  ptáci, pták, budka, krmítko, zahrada

Sponzorované odkazy:

Ptačí krmítka a budky. Připravte se na zimu!

Zima už k nám pomalu vztahuje své mrazivé prsty, i když teploty stále neklesají pod bod mrazu, ani se nenadějeme a je to tady. Už jste se na mrazivé počasí a sníh připravili? Připravili jste na zahradu nějaká krmítka nebo budky pro ptáky? Pokud ne, je nejvyšší čas. Pojďte se inspirovat v následujícím článku, které budky a krmítka můžete letos okřídleným kamarádům připravit.

Domečky pro ptáky

Dopřejte svým ptačím návštěvníkům nejlepší dobroty v úkrytu – v krmítku nebo budce. Pomozme jim společně přežít mrazivé dny.
Na začátku zimy měli ptáci ještě dostatek tukových zásob, ale co teď? I ptáčkům vadí chladné počasí, studený vítr, mráz a sníh. Proto vám budou nesmírně vděčni za přístřešek a trochu dobrého jídla.
Ještě než se pustíte do výběru ptačí budky, je třeba si uvědomit, pro jaké ptáky vlastně domeček chcete. Existují různé druhy ptactva, které mají odlišné nároky a požadavky na svoje obydlí. Liší se nejen ve velikosti, ale také průměru a tvaru vletu nebo dokonce i výšky umístění nad zemí.

Pěkné bydlení

Budka pro ptáky by měla být umístěna do koruny stromů, ale neměla by být příliš zakrytá větvemi. Neměla by být umístěna ani nad korunou stromů. Vletový otvor pro ptáčky by měl být orientován na jih nebo východ kvůli směru srážek. Nedávejte budku na rušné místo, vždyť i vy máte rádi, když si doma můžete v klidu odpočinout. Vnitřek budky nemusíte moc opracovávat. Je lepší, když zůstane povrch hrubý, aby se ptáčata mohla pak lépe dostat z hnízda ven. Pokud chceme, aby budku osídlil konkrétní druh ptáka, je vhodné si předem nastudovat a informovat se, co daný druh potřebuje.

autor: Innotataautor: Innotata

Krmítka

Krmítka mají zejména funkci potravy. Uvidíte, že když se tento rok ptáčci přijdou do vašeho krmítka najíst, je tady velká pravděpodobnost, že příští rok zavítají znova.
Jaká by měla být v krmítku připravená hostina? Ptáci neodmítnou žádná semínka např. slunečnicová, maková anebo drcený ořech. Další varianta pochutin je např. obilí, pšenice, oves, strouhanka z bílého pečiva nebo lojové koule. Určitě ptáčkům nedávejte žádné zbytky z kuchyně (ani těstoviny, uzeniny, slané potraviny, chleba atd.).

Bidýlka

Na bidýlka raději zapomeňte. Proč? Jsou pro ptáky nebezpečná a navíc usnadňují lepší přístup do budky predátorům. Takové kuny nebo kočky se pak do budky snadněji dostanou anebo si na ptáčky v klidu počíhají, než se usadí na bidýlko a stane se pro predátory snadnou obětí. Nejlepší je, pokud se kočka či kuna k budce vůbec nedostanou. V tomto ohledu mají výhodu budky zavěšené. Ideální je pak kuželovitá stříška, na niž se ani kočka neudrží.

Článek Ptačí krmítka a budky. Připravte se na zimu! byl publikován 7. ledna 2014 v 20.45 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...