Domácí textil – dopřejte si něco extra

Tagy:  textil, povlečení, prostěradla, ložní prádlo, polštáře, osušky

Domácí textil – dopřejte si něco extra

Výběru oblečení věnujeme hodně pozornosti, chováme se však stejně i v případě výběru domácího textilu? Nakupujeme se stejnou pečlivostí ložní prádlo, ručníky či snad utěrky? Pokud ne, je na čase něco změnit.

Ložní prádlo dokáže zázraky

Ložní prádlo je asi nejvýraznějším zástupcem domácího textilu. Používáno je denně, denně je namáháno po mnoho hodin. Už jen tento fakt by nás měl vést k tomu, že mu budeme věnovat větší pozornost. Pokud si k tomu navíc přičteme, že v peřinách bychom měli regenerovat a cítit se jako v bavlnce, je naprosto jasné, že je výběr ložního prádla důležitějším úkolem, než se na první pohled může zdát.

Dokonalé povlečení

Při výběru povlečení se nám může snadno stát, že nebudeme vědět, které si vybrat. Nabídka je totiž dosti široká. Začít můžeme například u volby materiálu. K dostání je povlečení vyrobené z flanelu, krepu, bavlny, froté, lnu, damašku, saténu, včetně saténu bavlněného a tzv. Mako saténu. Pro většinu materiálu je základní surovinou bavlna či jiné přírodní vlákno.

Každý materiál s sebou nese řadu vlastností. Třeba len je velmi příjemný z hlediska termoregulačních vlastností. V létě nás příjemně ochladí, v zimě zahřeje. Satén zase oceníme hlavně v létě, protože je spíše chladivý. Flanel pak využijeme v zimních měsících.

Když už máme vybrán materiál, stačí se zaměřit na design. Setkat se můžeme s mnoha různými trendy, rozhodně se o ničem nedá říct, že by bylo vyloženě in nebo naopak out. Oproti dřívějšku se hodně prodávají výrazná povlečení v nápadných barvách a vzorech. Úspěch zažívá luxusní povlečení, které vypadá jednak velmi dobře, také ale výrazně déle vydrží jako nové.

Povlečení Afrodit greenPovlečení Afrodit green

Ani na prostěradlo se nesmí zapomínat

Když už máme povlečení, vybereme si vhodné prostěradlo. I zde je nabídka široká, avšak setkáme se zejména s několika favority – froté prostěradly, dále výrobky z různého saténu, bavlny a mikroplyše. Nejoblíbenější jsou asi froté prostěradla.

Osušky a ručníky

I kvalitní osušky a ručníky patří do vybavení domácnosti. Zde je třeba hledět zejména na materiál. Většina výrobků je šitá z froté. Nejdůležitější je v tomto případě hustota smyček a kvalita vlákna. Není výjimkou, že u laciných prodejců dostaneme osušku vyrobenou z materiálu velmi slabého a řídkého, který stěží poslouží.

Samostatnou kapitolou jsou také plážové osušky. Ty jsou skvělým prostorem k sebevyjádření. Navíc krásné barvy a hebký materiál budou našim věrným společníkem ve dnech strávených na pláži.

Článek Domácí textil – dopřejte si něco extra byl publikován 6. května 2011 v 08.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...